Articole / Eseuri

John Ortberg – „Păzeşte-ţi sufletul”

Sufletul unui om este ca şi un automobil, conform pastorului unei mega-biserici din SUA, şi premiatului autor, John Ortberg.

„Dacă dumneavoastră vreţi să vă îngrijiţi maşina, ceea ce trebuie să ştiţi este ce fac piesele, ce face carburatorul, ce face cureaua ventilatorului. Fiecare trebuie să ştie aceasta dacă vrea să o îngrijească”.Continue reading

6 doctrine carismatice care ar trebui eliminate

Penticostalismul a fost şi încă este, mişcarea spirituală cea mai dinamică din ultimii 100 de ani. Milioane de oameni au experimentat pacea cu Dumnezeu, prin intermediul unei biserici penticostale sau carismatice, unde au auzit pentru prima dată probabil, mesajul mântuirii. În România, de la începuturile modeste din a doua decadă a secolului trecut, s-a ajuns să reprezinte a patra denominaţiune religioasă a ţării în cifre globale, dar dacă am analiza procentajul celor care sunt cu adevărat consecvenţi (care merg regulat la biserică, de exemplu), din primele trei denominaţiuni, atunci probabil că penticostalii ar reprezenta a doua grupare din România, iar în unele zone ale ţării, chiar prima.Continue reading

Câteva semnale de avertizare privind pulsul vieţii spirituale

 „Eu aveam o mare nevoie de trezire la vârsta de 19 ani. Eram nepotul unui predicator al trezirii, căzut în apostazie. Mi-am petrecut o mare parte din viaţă în biserică, dar acum mă pierdeam repede în lume. Eram un ipocrit maestru, care îmi jucam rolul duminica, dar făceam ce vroiam luni”.

Aşa începe articolul evanghelistului Daniel K. Norris şi publicat în Charisma Magazine. Daniel K. Norris a lucrat împreună cu Steve Hill, în diverse campanii de evanghelizare fiind în acelaşi timp şi co-amfitrionii emisiuniiFrom the Frontlines (În prima linie). Continue reading

Alister McGrath – Ateismul face mult zgomot dar nu are răspunsuri

„Apologetica înseamnă a-i converti pe oamenii care gândesc în credincioşi, dar şi de a-i converti pe credincioşi în oameni care gândesc”. Această frază a lui Alister McGrath, este una care descrie cel mai bine parte din conţinutul Forumului Apologetic 2014, celebrat recent în Coma Ruga (Tarragona) – Spania. La acest eveniment organizat de către Alianţa Evanghelică Spaniolă, au participat 210 persoane, care au reflectat despre cum pot fi construite punţi şi cum să ne apropiem cu Evanghelia la această societate postmodernă.Continue reading

Billy Graham – „Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia”

„Vă cer tuturor creştinilor de pretutindeni să fiţi urmaşi adevăraţi ai lui Isus Hristos – fără să vă potriviţi chipului veacului acestuia – dar să vă asemănaţi în fiecare zi chipului lui Isus Hristos”.

Când Roma se afla în apogeul gloriei şi puterii sale, a apărut o sectă tulburătoare cu  numele de creştini. Datorită unui foc care ardea în inimile lor, aceste persoane au avut curajul de a fii altfel decât majoritatea. Într-o epocă în care imoralitatea, bogăţia şi luxul erau la modă, creştinii s-au împotrivit şi nu s-au lăsat contaminaţi de practicile senzuale ale unei civilizaţii în dezintegrare. Într-o perioadă în care viaţa umană era ieftină, aceştia au pus o valoare înaltă persoanelor umane, sufletelor lor şi destinului acestora.

Aceşti creştini s-au opus de a fii absorbiţi de societatea atee din Roma. Nu au auzit vorbindu-se de regula pe care o ascultăm azi: „Când te afli în Roma, să faci ceea ce fac romanii”. Continue reading

O forţă superioară fotbalului şi balonului

În istoria sportului rege, au apărut mai multe exemple de jucători care au simţit atât de puternică chemarea unei fiinţe superioare, încât au lăsat sportul pentru a deveni preoţi (pastori).

Aşa începe un interesant articol publicat recent de cotidianul AS, unul dintre ziarele sportive de prestigiu din Spania. Probabil că unii dintre cititori se întreabă de ce postez pe acest blog, cu o anumită frecvenţă, articole care vorbesc de sportivi de performanţă.

Bono, cântăreţul irlandez – „mă rog pentru a cunoaşte voia lui Dumnezeu”

 Într-un interviu la televiziunea publică irlandeză, Raidió Teilifís Éireann” (RTÉ),liderul grupului muzical U2, a explicat cine este Isus pentru el, într-un mod categoric, ce nu prea întâlneşti.

Un fragment de video ce nu depăşeşte trei minute din această conversaţie cu veteranul ziarist, Gay Byrne a ajuns să devină viral în Internet, în ultimele zile.Continue reading 

8 tipuri de femei cu care bărbaţii creştini nu trebuie să se căsătorească

Articolul precedent 10 tipuri de bărbați cu care femeile creștine nu trebuie să se căsătorească a depăşit toate aşteptările şi statisticile, la fel cum s-a întâmplat şi cu articolul original, prezentat în Charisma Magazine, bineînţeles păstrând proporţiile. Într-o săptămână a fost vizualizat de 16 600 de ori de cititori/cititoare, vorbitori de limba română, de pe toate meridianele.

10 tipuri de bărbaţi cu care femeile creştine nu trebuie să se căsătorească

Acest articol cu titlul original 10 Men Christian Women Should Never Marry, semnat de J. Lee Grady,  a fost publicat recent, cu ocazia sărbătorii de San Valentin, de revista Charisma Magazine, cea mai citită revistă din Statele Unite de cititorii penticostali şi carismatici.

Paul Washer, despre pericolul unei credinţe superficiale

„Dumnezeu urăşte păcatul şi pe păcătos”, acesta este mesajul direct al misionarului şi pastorului american, Paul Washer la conferinţa: „16º Reuniune pentru o Conştiinţă Creştină”, desfăşurată în Brazilia.

Conform lui Washer, „aceia care trăiesc într-un creştinism superficial, provoacă mânia lui Dumnezeu peste ei înşişi”, dar cea mai impresionantă afirmaţie a fost aceia care chestionează bine cunoscuta frază: „Dumnezeu urăşte păcatul, dar îl iubeşte pe păcătos”

 

Despre pastori, pentru pastori, dar şi pentru noi ceilalţi

Pastorul are unul dintre cele mai dure roluri de conducere, conform revistei Forbes. Luptele acestuia sunt diverse ca atât ca spectru cât şi ca intensitate, aflăm de la LifeWay Christian Research.

Faptul că m-a hotărât să scriu acest articol, făcând o sinteză a două articole preluate din The Christian Post, şi care tratează problema pastorului ca lider într-o organizaţie, s-ar putea ca în cele din urmă să mă dezamăgească, pentru faptul de a fii greşit înţeles.

Originea vieţii – dezlegarea misterului vieţii (documentar video)

Asemenea documentare nu veţi vedea niciodată pe Discovery sau National Geografic, pentru că acestea sunt nişte posturi comerciale de îndoctrinare evoluţionistă.

În 1993, profesorul Phillip Johnson de la Universitatea Berkeley California a invitat un grup de oameni de ştiinţă şi filozofi într-un oraş de pe plajele Californiei. Aceştia proveneau din centre academice majore printre care: Cambridge, Munchen sau Chicago, să pună la îndoială o idee care a dominat lumea ştiinţifică timp de 150 de ani.

John Piper – Va judeca Dumnezeu America?

Evanghelia lui Isus este valoroasă deoarece ne oferă cu bucurie,  salvare de judecata mâniei lui Dumnezeu. Biblia vorbeşte despre „mânia aprinsă a Dumnezeului cel Atotputernic” (Apocalipsa 19:15). Şi Biblia declară cu bucurie că Isus ne izbăveşte de mânia viitoare (1Tesaloniceni 1:10).

Cele mai inventive metode pentru promovarea cititului Scripturii

Continuând pe aceiaşi linie cu postarea precedentă unde am prezentat părerea unor experţi privitor la cititul Bibliei într-un an, în acest articol aş vrea să scot în evidenţă acelaşi lucru şi anume importanţa cititului Bibliei, dar privind la câteva metode pe care unele persoane sau grupuri, le-au aplicat pentru a promova lectura biblică.

Ar trebui creştinii să citească toată Biblia într-un an ???

Te gândeşti să începi din nou cu Genesa 1, acum la începutul anului? Experţii ne dau opiniile lor dacă acesta este cel mai bun plan.

Despre citit în general şi despre cititul Scripturii în particular, s-a spus mult şi probabil în viitor se va vorbi mai mult datorită scăderii apetitului pentru o astfel de lucrare, favorizat foarte puternic de tehnologia video şi de reţelele sociale. Acum la începutul anului (deja suntem în Martie) probabil mulţi v-aţi luat angajamentul de a citi mai mult Scriptura sau chiar de a o citi în întregime.

Ce este darul vorbirii în limbi … din perspectiva unui preot catolic

Cum este interpretat unul dintre darurile Duhului Sfânt, atât de apreciat de penticostali, dar de data acesta nu de unul dintre liderii acestei mişcări, ci de un preot catolic. 

În mai multe postări pe acest blog, am prezentat mai multe fapte, reuniuni, discuţii, interviuri, declaraţii, care scot în evidenţă un anumit interes şi o anumită deschidere a Vaticanului spre fenomenul penticostal. Faptul că în America Latină şi în Africa catolicii pierd teren în faţa avansului credincioşilor evanghelici, preponderent penticostali, a făcut ca aceştia (catolicii) să-şi reconsidere poziţia şi să se intereseze mai de aproape de acest fenomen.

Credinţa părinţilor = credinţa copiilor ???

În ce măsură este importantă credinţa părinţilor în formarea copiilor din punct de vedere spiritual. Este aceasta irelevantă, este importantă sau este determinantă?

Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. –(Proverbe 22:6)

Despre educaţia copiilor şi rolul pe care îl au părinţii în aceasta, s-a scris mult şi se va mai scrie, datorită importanţei subiectului şi a opiniilor diferite sub care este tratat.  Continue reading 

Cinci lecţii creştine din viaţa lui Ruth şi Billy Graham

O nouă carte despre viaţa familiei Ruth şi Billy Graham, recent apărută, conţine multe lecţii pentru creştinii de azi, care pot fi învăţate de la această familie.

„Există atâtea cărţi – câteva sute – despre misiunea şi viaţa lui Billy Graham, dar o biografie reală a familiei nu se putea găsi”, a spus Hanspeter Nuesch, într-un interviu acordat la The Christian Post. Hanspeter Nuesch este director de 30 de ani al misiunii Campus Crusade for Christ din Elveţia şi recent a publicat o carte biografică intitulată Ruth and Bill Graham: The Legacy of a Couple, (Ruth şi Billy Graham: moştenirea unei familii).  Continue reading

Biserici vechi şi „noi” (3)

De ce are nevoie Biserica din ziua de azi pentru a nu rupe legătura nici cu Biserica Primară şi nici să-şi piardă relevanţa în societatea actuală?

 ”Biserica se bucura de pace în toată Iudeea, Galileea şi Samaria, se întărea sufleteşte şi umbla în frica Domnului; şi, cu ajutorul Duhului Sfânt, se înmulţea”. (Faptele apostolilor 9:31)

Am început, vorbind despre conflictul dintre vechi şi nou, dintre tineri şi adulţi, dintre progresişti şi conservatori. Sunt mulţi acei care privind la criza spirituală din prezent, fac trimitere la trecut, unde zic ei, ar trebui să ne întoarcem.

Trecutul, sau mai bine zis reperul spiritual, după cum am văzut în postările precedente, trebuie să-l căutăm în Biserica Primară, cea din Noul Testament. Problema este că noi trăim într-un context socio-cultural mult diferit de acele vremuri,  Continue reading 

Biserici vechi şi “noi” (2)

Cum se explică succesul Bisericii Primare, când totul îi era împotrivă şi ce învăţăm de aici

Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni”. (Faptele apostolilor 2:42)

Privind vremurile prezente din perspectiva celor trecute, concluzia la care am ajuns în articolul precedent era că pentru a fi obiectivi, va trebui să mergem la origini, adică la Biserica primară.

Cum se explică succesul Bisericii când totul şi toţi erau împotriva ei? Biserica creștină și-a început activitatea într-un climat de opoziție și persecuție. Împotriva apostolilor şi a primilor creştini convertiţi s-au ridicat practic toată lumea şi toate ideologiile politice sau religioase şi vreau să amintesc câteva: Continue reading 

Biserici vechi şi “noi” (1)

Aşa vorbeşte Domnul: „Staţi în drumuri, uitaţi-vă şi întrebaţi care sunt cărările cele vechi, care este calea cea bună: umblaţi pe ea, şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre!”  (Ieremia 6:16)

 Conflictul dintre prezent şi trecut nu este o problemă nouă şi nu este specifică doar segmentului spiritual al vieţii. Suntem nemulţumiţi de prezent iar acest lucru, cumulat cu incertitudinea viitorului, nu fac altceva decât să alimenteze nostalgia trecutului. De câte ori nu am spus noi, sau i-am auzit pe alţii spunând: înainte era altfel, era mai bine, dar acuma toate s-au stricat.

Când vorbim despre biserică, nostalgia vremurilor trecute devine aproape obsesivă, patologică. De aceea cântăm: Continue reading 

Mărturia creştină – între consecvenţă şi indiferenţă (2)

Astfel, credinţa vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos. (Romani 10:17)
Dacă vestesc Evanghelia, nu este pentru mine o pricină de laudă, căci trebuie s-o vestesc; şi vai de mine, dacă nu vestesc Evanghelia! (1 Corinteni 9:16)
Astfel, în ce mă priveşte pe mine, am o vie dorinţă să vă vestesc Evanghelia vouă, celor din Roma. (Romani 1:15)

 

Câţi dintre noi sunt dispuşi să-şi împărtăşească credinţa altora şi câţi o fac cu adevărat? Iată o întrebare la care ar trebui să-i găsim un răspuns. Dacă credinţa vine în urma auzirii, atunci cei ce nu-l cunosc pe Hristos, trebuie să audă mesajul credinţei de la cineva. Cine este acel cineva care să se ducă în toată lumea şi să propovăduiască Evanghelia la orice făptură? Predicatorul, evanghelistul, pastorul, cântăreţul, sau oricare dintre noi (şi când spun noi, mă refer la toţi acei mântuiţi prin credinţă)? Continue reading 

Mărturia creștină – între consecvență și indiferență (1)

În timp ce majoritatea creștinilor știu cuvintele Scripturii precum ,,Căci mie nu mi-e rușine de Evanghelia Lui Hristos”, nu toți credincioșii sunt suficient de deschiși să-și împărtășească credința altora, arată o investigație.

Un sondaj efectuat de LifeWay Research, între credincioșii protestanți, identifică a nu te rușina ca fiind unul dintre cele opt atribute care se manifestă constant în viața creștinilor maturi. „A nu-ți fii rușine(de Evanghelie), denotă un potențial curaj în convingeri, în discuțiile cu alții și în modul de viață”, explică Scott McConnell, directorul LifeWay Research. Continue reading 

Rugaţi-vă până se întâmplă ceva

,,Doamne învaţă-ne să ne rugăm” au spus ucenicii, Domnului Isus Hristos.

Chiar din această singură frază ne dăm seama de importanţa rugăciunii. Ucenicii erau conştienţi că trebuie să se roage, că nevoile lor spirituale şi chiar materiale sunt condiţionate de rugăciune şi că sunt deficitari în ceea ce priveşte modul cum trebuie să o facă. Faptul că Domnul Isus îi învaţă întâi ce nu trebuie să facă atunci când se roagă, indică spre modul incorect în care se făcea rugăciunea atunci   Continue reading 

John Piper: “Nu-ți ignora slăbiciunile în anul 2014”

“Care îți sunt obiectivele pentru 2014? Sper că sunt cele de a fii smerit și a glorifica puterea lui Hristos. Dacă este așa, atunci una dintre strategiile cheie este să-ți identifici și să-ți exploatezi slăbiciunile”.

În anul 2014, vă încurajez ca să vă identificați și să vă exploatați slăbiciunile, spre gloria lui Hristos. Mi-ar plăcea să vă dau un exemplu din propria mea viață, dar pentru început, permiteți-mi să clarific ceea ce vreau să zic. Din 2007 încoace, milioane de persoane au citit cărți și și-au făcut teste special concepute, pentru a-și găsi punctele forte. 

John Piper – sunt surprins că încă sunt creștin

Când John Piper a predicat recent la conferința Together for the Gospel (Împreună pentru Evanghelie), în Louisville, Kentucky, a reflexionat asupra unor momente mai dificile din viața lui personală și din cea de slujire și zise: “sunt surprins că încă sunt creștin astăzi”, mesajul fiind preluat de portalul The Christian Post.

Pastorul de 66 de ani, de la Biserica Baptistă Bethlehem din Minnesota a explicat că este creștin de 60 de ani, pastor la Bethlehem de 42 de ani, căsătorit cu soția lui de aproape 44 și tată timp de 40 de ani. Recent a experimentat “zile transcedentale în viața lui”, a spus, datorită faptului că biserica în care slujește lucrează pentru a-i găsi un succesor. Continue reading 

Privind urma pașilor în vale …. ale unui blogger începător

Era spre sfârșitul lunii mai și mă aflam undeva în Italia, aproape de Savona. A trebuit să aștept acolo într-o parcare de pe autostradă toată ziua, motivul fiind legat de locul meu de muncă. Partea cea bună a fost că am putut să mă conectez la internet, prin wi-fi de la benzinăria din parcare, cu calculatorul meu portabil, vechi de 10 ani,.

Când bunăstarea se întoarce împotriva noastră – depresia

Este foare greu să definim fericirea. Depinde foarte mult de ce criterii vom folosi, la ce sisteme de valori ne raportăm şi de gradul de percepţie a fiecăruia în parte. În linii generale, în cultura occidentală tot mai secularizată, bunăstarea este considerată, dacă nu fericirea însăşi, cel puţin mijlocul prin care ajungem la ea.

John Mac Arthur – de ce și creștinii se luptă cu divorțul?

„Pastorilor nu trebuie să le fie frică că îi vor ofensa pe ascultători spunându-le că Dumnezeu urăște divorțul, atunci când bisericile și congregațiile creștine, de multe ori prezintă aceleași rate alarmante ale divorțului ca și restul populației în general”, a spus teologul și pastorul John Mac Arthur.

Când bunăstarea se întoarce împotriva noastră – obezitatea

Din totdeauna, omul a căutat să-i fie mai bine. Dacă vrem să definim acest mai bine și să folosim un singur cuvânt, acesta ar fi confortul. Numai că acesta are un preț al său. În dorința noastră disperată de a-l atinge cu orice preț, ajungem să nu mai știm ce înseamnă milă și compasiune, care nu fac decât ca în final să ne dezumanizeze. Urmărirea acestui mai bine cu insistență, fără scrupule uneori, se poate transforma într-un blestem. Îi considerăm pe cei din societățile dezvoltate ca fiind privilegieți și într-un fel este adevărat.

Mersul la biserică (3) – afectează educația copiilor

Copiii părinţilor care participă regulat la întruniri religioase şi vorbesc cu ei despre acest subiect, au demonstrat mai multă moderaţie, mai bune abilităţi sociale şi învăţau mai bine decât copiii părinţilor nereligioşi.

 

Bumerangul bunăstării în Occident, sau cine seamănă vânt, culege furtună

Posted on noiembrie 25, 2013 by 
Natalitatea tot mai scăzută, obezitatea, depresia, o societate tot mai seculară şi invazia altor religii în occident sunt provocările prezentului şi incertitudinile pe care ni le rezervă viitorul. Fecundofobia sau teama de a avea copii, este o problemă cu care … Continue reading →

Mersul la biserică (2) – favorizează scăderea tensiunii arteriale

Posted on noiembrie 23, 2013 by 
Persoanele care merg mai des la biserică au tensiunea arterială mai scăzută decât acei care merg mai rar, sau deloc, conform unui nou studiu făcut în Norvegia. Persoanele care au informat că merg la biserică de cel puţin trei ori … Continue reading →

Mersul la biserică (1) – afectează pozitiv nivelul emoţional

Posted on noiembrie 20, 2013 by 
Mersul regulat la biserică, creşte buna dispoziţie şi îndepărtează melancolia de duminică O nouă analiză a Institutului Gallup, concluzionează că americanii care asistă la serviciile unei biserici sau sinagogi, într-o formă regulată, au tendinţa de a fii mai veseli, mai … Continue reading →

Preţul credincioşiei

Posted on noiembrie 10, 2013 by 
Şi să nu fie vreunul desfrânat sau întinat ca Esau, care pentru o mâncare şi-a vândut dreptul de întâi născut. Ştiţi că mai pe urmă, când a dorit să moştenească binecuvântarea, nu a fost luat în seamă, căci, deşi cu … Continue reading →

Ţinuta vestimentară – unde sunt limitele decenţei ???

Posted on octombrie 23, 2013 by 
Niciodată nu mi-au plăcut subiectele polemice, şi acest subiect este unul dintre acestea. Totuşi, în ziua de azi, preocuparea pentru imagine este o problemă, iar pentru unii este o adevărată obsesie. Pe de altă parte, noi ştim că am fost … Continue reading →

Copiii și televizorul – din perspectiva unui specialist

Posted on octombrie 10, 2013 by 
Despre televizor și efectele acestuia probabil că ați mai auzit. Ceea ce mă întristează este faptul că prea puțin și prea puțini sunt dispuși să ia problema în serios, marea majoritate considerând televizorul ca fiind ceva inofensiv. Am doar o … Continue reading →

A început școala(2)

Posted on septembrie 20, 2013 by 
Un cuvânt pentru părinți Și ce dacă a început școala? Doar noi nu mergem la școală. Pentru noi rutina zilnică este aceeași, poate doar cu excepția că avem mai multă liniște acasă cât timp copiii sunt plecați. Poate pentru părinți … Continue reading →

A început şcoala(1)

Posted on septembrie 15, 2013 by 
Un cuvânt pentru copii şi tineri Îmi imaginez că acesta este un motiv de bucurie pentru toţi aceia care merg la şcoală. Vacanţa este plictisitoare, căldura verii insuportabilă şi pisălogeala mamei, la fel. Aşa că mai bine este să te … Continue reading →

Zâmbește, mâine va fii o zi mai frumoasă

Posted on septembrie 3, 2013 by 
Trăind în aceste vremuri, ne confruntăm în această lume cu un paradox. Pe de o parte asistăm la o dezvoltare tehnologică fără precedent, în special în domeniul comunicaţiilor şi a tehnologiei de software. Acestea duc apoi la creşterea productivităţii muncii, … Continue reading →

Cronica unei călătorii de 3200 de km

Nu ştiu câţi dintre cei care intră pe acest blog s-au văzut în faţa unei călătorii care de la început se anunţă a fi lungă şi obositoare. Ca oameni nu ne place …. Citeşte AICI
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s