Trezirea moraviană (documentar video)

(…) Dar aş vrea să ne concentrăm puţin pe ce au făcut moravienii înainte ca trezirea să aibă loc. Ceea ce au făcut a fost ca să se pocăiască pentru lipsa lor de unitate. Au început să se concentreze asupra lucrurilor în care erau de acord, în loc să pună accentul pe lucrurile despre care aveau păreri diferite. Şi în această unitate, Dumnezeu a început să le vorbească într-un mod foarte puternic. Este un principiu biblic care este trecut cu vederea de foarte multe ori. În Ioan cap. 17 Isus s-a rugat: „Mă rog ca toţi să fie una, cum Tu, Tată, eşti în Mine, şi Eu în Tine; ca şi ei să fie una în Noi, pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis. Eu le-am dat slava pe care Mi-ai dat-o Tu, pentru ca ei să fie una, cum şi Noi suntem una – Eu în ei, şi Tu în Mine – pentru ca ei să fie în chip desăvârşit una, ca să cunoască lumea că Tu M-ai trimis şi că i-ai iubit cum M-ai iubit pe Mine”.  (Ioan 17:21-23)

Refugiaţii moravieni aveau credinţa că Duhul Sfânt poate conduce o biserică atât din punct de vedere spiritual, cât şi într-un mod practic. Ca şi ucenici ai Domnului Isus pe acest pământ ei credeau că atunci când ei – Biserica Lui Hristos – se întâlneau pentru a se ruga, Duhul Sfânt îi călăuzea în unitate, în absolut fiecare aspect.

În Mai 1727, cu ajutorul imigranţilor moravieni, Ludwig von Zinzendorf a conceput un plan al unui „acord frăţesc”. Acest acord i-a oferit comunităţii crescânde nişte aşteptări şi limite necesare. Apoi, urmărind obiceiurile lor mai vechi, cei din Hernhut au ales patru oameni care să fie supraveghetori. Pe 12 Mai 1727 şi-au semnat cu toţii numele pe acord şi şi-au strâns mâinile, promiţând să păstreze regulile scrise, în pacea lui Hristos. Acesta a fost un timp radical, uneori dureros, de transparenţă şi onestitate.

După ce Dumnezeu a lucrat în privinţa unităţii spirituale, au început să se întâlnească şi să ducă acea unitate la un alt nivel.

(Urmăriţi video-ul şi veţi face cunoştinţă cu cea mai misionară biserică din toate timpurile)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s