Raportul anual Open Doors – creşte persecuţia contra creştinilor la nivel mondial, în anul 2014

Persecuţia contra creştinilor în lume a crescut în anul 2014, conform raportului anual întocmit de Open Doors, organizaţia internaţională ce se ocupă de apărarea creştinilor persecutaţi, care din anul 2002, întocmeşte Lista de Supraveghere Mondială (World Watch List).

Lista care a fost făcută publică ieri 6 Ianuarie, aduce informaţii îngrijorătoare, comentează Ted Blake, director al Open Doors Spania, într-un interviu cu portalul Protestante Digital. „Persecuţia este în creştere. A urcat trei puncte procentuale, media pentru a intra în topul 50, motiv pentru care detectăm o creştere semnificativă la nivel global”, spune Blake. „De exemplu – continuă Blake –  Arabia Saudită a trecut de pe locul 6 pe locul 12, dar nu pentru că a scăzut nivelul de persecuţie, ci pentru că a crescut în alte ţări”.

54ad80c6629ed_Capturadepantalla2015-01-07ala(s)19.29.37

Topul primelor 10 ţări:

 1. Coreea de Nord
 2. Somalia
 3. Irak
 4. Siria
 5. Afganistan
 6. Sudan
 7. Iran
 8. Pakistan
 9. Eritrea
 10. Nigeria

Radicalismul islamic, cea mai importantă sursă de persecuţie

Majoritatea celor 50 de ţări care apar pe listă au un factor comun: în ele legile se ajustează în mai mică sau mai mare măsură la sharia, doctrina islamică conform căreia nu există loc pentru o altă religie care să nu fie musulmană. Islamismul a devenit foarte evident în Irak şi Siria (locul 3 şi 4 pe listă), cu apariţia în forţă a Statului Islamic. Cu toate acestea, această problemă s-a văzut şi în alte ţări, în special în Africa. „Suntem îngrijoraţi profund pentru violenţa religioasă care survine dinspre islamismul radical, şi este dirijată spre creştini, deoarece vedem cum musulmanii nu doresc să se amestece cu creştinii” explică Blake, care nu vede nici un semnal pozitiv din partea acestora. „Este foarte dificil ca situaţia să se îmbunătăţească în ceea ce priveşte libertatea, în contextul musulman. Islamul nu are în calcul posibilitatea că ar putea exista o altă religie, pe lângă acesta. Consemnul în multe ţări este că „dacă nu eşti musulman nu merită să trăieşti, şi aceasta este realitatea cu care ne întâlnim”.

Africa – creştinii sunt în pericol

Unul dintre aspectele evidente în Lista de Supraveghere Mondială din 2015, este creşterea persecuţiei în ţările africane care înainte nu apăreau pe această listă. Ţara în care cel mai mult a crescut persecuţia este Kenia, o ţară cu o majoritate creştină, unde incursiunile grupurilor islamiste radicale din Somalia, au semănat teroarea în comunităţile creştine, care sunt obiectivul violentelor atacuri.

Un caz semnificativ este Nigeria, ţară care pentru prima dată intră în topul primelor 10 ţări cu cea mai severă persecuţie. „Grupul islamic Boko Haram are ca obiectiv stârpirea tuturor creştinilor. În special în 2015, doresc ca aceştia să nu existe în locurile lor de rezidenţă, atunci când vor trebui să-şi exercite votul la apropiatele alegeri prezidenţiale”, explică directorul.

Conform calculelor Open Doors, aproximativ 4 000 de creştini au fost asasinaţi anul acesta de Boko Haram. Un masacru care a fost acompaniat de sechestre de femei şi copii. „Vreau să distrugă baza familiei creştine – avertizează Blake – atacând în special femeile, care sunt cele mai importante apărătoare ale credinţei creştine, în structurile sociale din Nigeria”.

Europa – în obiectiv

Bătălia contra radicalismului islamic nu se duce doar în Orientul Mijlociu, Africa sau Asia, ci şi în Europa. Atacul de  astăzi (miercuri 7 Ianuarie), contra unei reviste satirice în Franţa pentru că a reprodus caricaturi ale lui Mahomed, demonstrează pericolul extinderii radicalilor pe bătrânul continent. Pentru Ted Blake, idealul multor musulmani „este intenţia de a recuceri Europa”. Există mai multe forme de a reuşi acest lucru. Simplul fapt de a locui acolo şi de a avea între cinci şi zece copii, în timp ce europenii au doar unul sau doi. Deci, peste puţin timp ar putea să devină majoritari. „Folosind legile privind libertatea religiei şi libertatea de gândire, ar putea ajunge la putere şi apoi să schimbe legile pentru a fonda state islamice în Europa. Există studii care vorbesc de o majoritate musulmană în Europa în câţiva ani şi aceasta este o realitate pe care trebuie să o avem în vedere. Egiptul în urmă cu aproximativ 400 de ani era o ţară majoritar creştină. Şaptezeci de ani mai târziu, era o ţară musulmană. Acest lucru se poate întâmpla şi în Europa”, este părerea expertului Open Doors.

Coreea de Nord, tot în frunte

Lista de Supraveghere Mondială, continuă să fie liderată de Coreea de Nord, lucru care se repetă din anul 2002. Ţara asiatică continuă să fie un loc periculos pentru creştini şi de fapt indicatorii Open Doors, arată o înrăutăţire a situaţiei. Cu toate acestea există unii indicatori subiectivi, unele voci de persoane care consideră că va avea loc o schimbare în următorii cinci ani în Coreea de Nord. Există speranţa că situaţia se va îmbunătăţii într-un viitor nu prea îndepărtat.

Mexic şi Columbia, sunt şi ele pe listă

Pe lista de anul acesta găsim ţări care se află într-un context de libertate religioasă, dar în care se produc cazuri de persecuţie. Acest lucru se întâmplă în Mexic care apare pe locul 38, unde corupţia şi narcotraficul generează violenţă contra creştinilor, în special acolo unde aceştia se opun ca tinerii să fie amestecaţi în crima organizată.

Un lucru asemănător se produce în Columbia, care continuă să fie pe listă, situaţia nemodificându-se prea mult faţă de anul trecut. Persecuţia se localizează în locuri concrete, în special rurale şi este îndreptată de obicei împotriva comunităţilor evanghelice, victimele fiind liderii, pastorii, care se opun extorsiunii grupurilor violente. Catolicii nu suferă această persecuţie.

În faţa tuturor acestor circumstanţe, Ted Blake, cere creştinilor de pretutindeni să se roage pentru creştinii prigoniţi. „Este cel mai puternic lucru pe care îl putem face, să ne rugăm ca Dumnezeu să intervină”. De asemenea se pot scrie scrisori creştinilor prigoniţi sau chiar vizitaţi”. Open Doors încurajează creştinii să fie informaţi despre persecuţia din lume, ceea ce pot face prin intermediul propriei lor pagini web.

Următoarele ţări din top 50:

11. Insulele Maldive
12. Arabia Saudită
13. Libia
14. Yemen
15. Uzbekistan
16. Vietnam
17. Rep. Centroafricană
18. Qatar
19. Kenia
20. Turkmenistan
21. India
22. Etiopia
23. Egipt
24. Djibuti
25. Myanmar

26. Palestina
27. Brunei
28. Laos
29. China
30. Iordania
31. Butan
32. Insulele Comore
33. Tanzania
34. Algeria
35. Columbia
36. Tunisia
37. Malaezia
38. Mexic
39. Oman
40. Mali

41. Turcia
42. Kazahstan
43. Bangladesh
44. Sri Lanka
45. Tadjikistan
46. Azerbaijan
47. Indonezia
48. Mauritania
49. Emiratele Arabe Unite
50. Kuweit

Sursa: Open DoorsProtestante Digital

Un gând despre „Raportul anual Open Doors – creşte persecuţia contra creştinilor la nivel mondial, în anul 2014

 1. Pingback: Creşte persecuţia contra creştinilor la nivel mondial, în anul 2014 | ARMONIA MAGAZINE - USA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s