Pulsul persecuţiei religioase (9) – cum au „sărbătorit” Anul Nou în Nigeria

S-a schimbat anul, dar situaţia creştinilor din Nigeria care se confruntă cu o violenţă extremă, a rămas aceeaşi ca în 2014. Cei mai expuşi sunt creştinii evanghelici, care sunt ţinta predilectă a extremiştilor islamici.

54a83921a7363_nigeriaG

În ajunul Anului Nou în statul Plateau, bărbaţi înarmaţi au atacat comunitatea creştină din Kantoma (Mangu) care se pregăteau să celebreze Anul Nou, omorând trei persoane, membrii din Biserica lui Hristos din toate Naţiunile (COCIN). Atacanţii proveneau dintr-o comunitate musulmană apropiată, care au decapitat pe una dintre victime, luându-i apoi capul şi ducându-l cu ei.

Intervenţia agenţilor de securitate au făcut ca numărul de victime să nu fie mai mare, dar cu toate acestea asaltul a produs panică între creştinii din zonă, majoritatea dintre ei fiind membrii COCIN. Forţele de securitate au rămas în zonă ca să le ofere protecţie creştinilor.

Al doilea atac şi primul din 2015, a avut loc în chiar prima zi a anului. Un terorist kamikaze a încercat să între într-o biserică evanghelică din Gombe, nord-estul Nigeriei, dar fiind oprit de forţele de securitate, şi-a detonat încărcătura în faţa clădirii, rănind grav pe mai multe persoane. Teroristul a încercat să între în biserică, dar a fost oprit atunci când încerca să treacă cu motocicleta de cordonul de securitate, alcătuit din agenţi voluntari ai bisericii.

„Oamenii care intră în biserică, trebuie să parcheze prima dată şi apoi să treacă prin bariera de securitate pe jos pentru a fi controlaţi, înainte de a intra în sală”, a explicat unul dintre membrii Bisericii Evanghelice a Africii Occidentale (ECWA).

„Voluntarii i-au cerut acestui bărbat să-şi parcheze motocicleta, dar el a insistat să treacă cordonul cu ea. În timp ce discutau, el şi-a detonat centura de explozivi care o avea în jurul corpului. Avem mulţi oameni grav răniţi, între ei mulţi copii”, a continuat bărbatul.

Pretenţia teroristului era să intre în biserica superaglomerată, care se adunase la programul special de Anul Nou şi astfel să facă cât mai multe victime posibil, dar văzând că nu poate să intre, şi-a îndeplinit misiunea în faţa bisericii.

Gombe, capitala statului cu acelaşi nume, a rămas mult timp în afara atacurilor insurgenţilor islamişti care se concentrează mai mult în statele vecine Yobe, Borno şi Adamawa, unde gruparea teroristă Boko Haram a cucerit aproximativ 20 de oraşe. Dar islamiştii şi-au multiplicat atacurile în Gombo în ultimele săptămâni. Aceştia au atacat, de exemplu, de două ori o fabrică de ciment al grupului francez Lafarge, din oraşul Ashaka. Miercurea trecută, o femeie kamikaze a fost împuşcată de forţele de securitate, când încerca să între într-o cazarmă din Gombe, cu o încărcătură de explozivi în jurul corpului.

Al treilea atac a avut loc în 2 Ianuarie şi s-a produs în statul Kaduna, unde extremiştii islamici din etnia fulani, au asasinat 15 creştini dintr-o comunitate care a suferit un alt atac similar în 27 Decembrie, anul trecut. Cu acea ocazie, 10 persoane au fost omorâte, alături de alţi răniţi şi dispăruţi.

Musulmanii au atacat satul Ambe-Madaki, din Sanga (Kaduna), dimineaţa devreme, aproximativ la ora 4:00. Aceştia au început să tragă în localnici şi au dat foc la peste 20 de case. Mulţi creştini încă continuă să fie daţi dispăruţi şi zeci dintre aceştia au suferit răni grave. Toţi sunt membrii în Biserica Evanghelică Reformată a lui Hristos.

Sursa: Protestante Digital care citează surse din Morning Star News

Un gând despre „Pulsul persecuţiei religioase (9) – cum au „sărbătorit” Anul Nou în Nigeria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s