Blogul, Biserica şi Evanghelia – retrospectivă 2014

10-social-media-tips-for-bloggers-291c07e39b

Am închis încă o filă din calendarul vieţilor noastre, filă pe care am început să scriem în urmă cu 12 luni, titlul fiind 2014. Ne-am propus la început probabil multe lucruri, ne-am luat angajamente, am făcut proiecte, privind cu speranţă şi încredere înainte. Acum nu mai putem face nimic, pentru că deja am deschis filă nouă, unde deocamdată am postat doar titlul – 2015. Din nou proiecte, din nou angajamente, încredere şi speranţă reînnoită. Ce am făcut anul care l-am încheiat şi ce vom face în următoarele 12 luni? Am realizat suficiente lucruri, suntem mai maturi, suntem mai aproape unii de alţii, suntem mai aproape de Dumnezeu? Ne-am făcut timp pentru devoţiunea personală, pentru cititul Scripturii, pentru părtăşia cu Biserica, pentru cei care au nevoie de sprijin moral, pentru cei căzuţi din credinţă, pentru încurajarea lucrătorilor din Biserică, sau fiecare ne-am văzut de ale noastre obsedaţi de succesul personal şi motivaţi de dorinţe egoiste, nepăsare şi indiferenţă?

Anul 2014 a însemnat o bună oportunitate pentru Biserica lui Hristos şi pentru Evanghelie. Unii au folosit această oportunitate în mod pozitiv şi mă bucur pentru ei. De exemplu Asociaţia Evanghelistică Billy Graham raportează că în anul 2014 a ajuns cu Evanghelia la peste 9,5 milioane de persoane şi 1,6 milioane dintre aceştia, au luat decizia personală de a-l urma pe Hristos.

Ed Stetzer, autor, orator creştin şi director executiv al Departamentului de investigaţii de la LifeWay Research, într-un interviu cu The Christian Post, evidenţiază subiectele considerate cele mai fierbinţi, care au suscitat cel mai mare interes în 2014. Una dintre discuţiile care a prezentat interes pentru biserici, a fost cea legată de colectivul LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali), fenomenul care a declanşat polemica fiind anunţul făcut de World Vision International care a decis că aprobă familia gay şi să angajeze personal cu această orientare, urmat de revocarea acestui anunţ la doar două zile după ce acesta a fost făcut public. „Comitetul nostru a recunoscut că schimbarea de politică a fost o eroare … şi credem că cei care colaborează cu noi ne-au ajuta să vedem acest lucru mai limpede şi le cerem să ne ierte pentru această eroare”, a explicat Richard Stearns. Acest subiect este deja discutat intens în sânul bisericilor creştine, părerile fiind pro sau contra, este părerea lui Stetzer. O altă problemă specifică anului 2014 a fost creşterea interesului pentru fenomenul penticostal. „Se pare că cesaţionismul (ideea că darurile spirituale menţionate în Biblie, au încetat) a devenit mai puţin comun în convingerile următoarei generaţii. În realitate există tot mai multe persoane deschise spre carismatici, şi mulţi dintre aceştia caută să se convingă de acest fenomen. Chiar dacă există în America o dezbatere deschisă faţă de acest lucru, vorbim de mişcarea care cunoaşte cea mai mare creştere în lume, din toată istoria creştinismului”, explică Stetzer.

Noua perspectivă a catolicismului în lume, prin aportul direct al noului papă, precum şi implicarea constantă a acestuia în toate subiectele anului, au prezentat de asemenea interes pentru creştinismul anului 2014. Figurile devenite publice, ale unor pastori de mega-biserici şi polemicile uneori scandaloase în care aceştia au fost implicaţi, sunt un alt subiect care a marcat anul pe care l-am încheiat, alături de slaba profunditate teologică cu care se confruntă creştinătatea. „În lumea postmodernă în care ne găsim, adevărul biblic este împins la o parte”, spune Stetzer. Cu alte cuvinte, problemele lumii în care trăim, au devenit în mare măsură şi problemele Bisericii, probleme care constituie o deosebită provocare şi pentru 2015.

Anul 2014 va rămâne marcat în istorie în ceea ce priveşte persecuţia religioasă. Aşteptăm raportul anul al organizaţiei Open Doors, dar se prefigurează deja că anul trecut a fost anul în care persecuţia religioasă a înregistrat cotele cel mai înalte din ultimii ani, comparabile cu cele mai dificile perioade din istoria Bisericii. Tulburările din Egipt de la începutul anului, cu impact asupra creştinilor de acolo, apoi Nigeria în care Boko Haram face legea, creştinii fiind principalul lor obiectiv, trecând prin Libia, Sudan, Somalia, Kenia şi Etiopia, au pus continentul african pe prima pagină a ştirilor. Coreea de Nord deşi nu a cedat deloc în ceea ce priveşte persecuţia, a fost totuşi obiectul unor informaţii pozitive, prin eliberarea unor misionari întemniţaţi pentru credinţa lor. Nu acelaşi lucru putem spune despre Iran care nu doar că-i menţine închişi pe liderii creştini despre care am vorbit pe acest blog, dar continuă cu intimidările şi arestările, ultimele având loc chiar în luna decembrie.

Pakistanul, Afganistanul, India sau Bangladeshul au fost şi ele subiectul unor intense persecuţii contra creştinilor, fără să uităm de Arabia Saudită, Yemen, Turcia sau Palestina. Dar nivelul cel mai ridicat de persecuţie, cu diferenţe notabile, s-a înregistrat fără îndoială în Irak şi Siria, unde Statul Islamic are ca obiectiv declarat ştergerea creştinismului de pe hartă, nu doar în acele zone pe care le controlează, ci în toată lumea. Oraşul irakian Qaraqosh, unde creştinii erau majoritatea, a fost efectiv golit de creştini, cei de acolo fiind obligaţi cu pistolul la tâmplă, fie se convertesc la islam, fie vor muri. Cei care au reuşit să se refugieze în Erbil, se consideră norocoşi, chiar dacă au pierdut totul.

pastori-penticostali-in-blogosfera

Fenomenul evanghelic cunoaşte o efervescenţă deosebită în spaţiul virtual. Internetul şi reţelele de socializare, pot fi folosite cu succes pentru promovarea Evangheliei. You Version, aplicaţia care pune la dispoziţia noastră Biblia şi materiale cu tematică creştină, pentru telefoane mobile şi tablete, raportează peste 184 de milioane de utilizatori şi 1 000 de traduceri disponibile ale Bibliei în acest format. Site-ul românesc Resurse Creştine, pune la dispoziţia celor interesaţi în acest moment  13 233 predici audio, 3 530 predici video, 5 377 cântări în format audio, 10 284 cântări în format text, pe lângă alte studii, maxime, devoţionale, acorduri, negative, cărţi, etc. Se observă de asemenea folosirea tot mai largă a site-ului web Youtube, pentru publicarea de materiale video cu conţinut creştin. Muzica creştină prin folosirea Youtube şi Facebook, a cunoscut o creştere calitativă, dar există un pericol real de a se promova mai mult profesionalismul şi vedetismul, în detrimentul componentei evanghelice şi chiar a celei etice.

Blogosfera Evanghelică este foarte activă în spaţiul virtual, al vorbitorilor de limbă română. În topul Ze-list, unde sunt monitorizate 86 599 de bloguri româneşti, blogurile evanghelicilor sunt foarte bine reprezentate. Astfel la 1 Ianuarie 2015, în primele 500 de bloguri, 11 sunt evanghelice (preluate de pe România Evanghelică):

70. stiricrestine.ro
67. blogosferaevanghelica.ro
100. mariuscruceru.ro
163. vaisamar.wordpress.com
274. suceavaevanghelica.wordpress.com
290. romaniaevanghelica.wordpress.com
350. barzilaiendan.com
399. rodiagnusdei.wordpress.com
465. dorupope.com
468. nazireat4him.blogspot.ro
496. lascaupetru

Pe blogul benidradici , am încercat pe tot parcursul anului să pun la dispoziţia cititorilor materiale care să contribuie la creşterea spirituală, alături de cele prin care prezentam informaţii utile despre biserica în lume, statistici privind lumea creştină, articole de consiliere şi etică, etc. Am încercat (şi am reuşit) să nu intru deloc în polemicile zilei (cum a fost cazul Pustan), nici în cele două campanii electorale şi nici în discuţii neprincipiale cu alţi bloggeri. Un deosebit interes anul acesta au prezentat articolele despre tineri în perspectiva căsătoriei, cele prin care am publicat interesul Vaticanului despre fenomenul penticostal, precum şi articolele din seria „Se strânge cercul în jurul adevăraţilor creştini”. În ultimele luni am deschis o nouă secţiune pe care am intitulat-o Pulsul persecuţiei religioase, cu scopul de a face publice cât mai multe episoade din lupta Bisericii prigonite în lume, cu scopul de a cunoaşte acest fenomen şi de a-i motiva pe cititori la rugăciune. De-a lungul anului 2014, blogul a fost accesat de 105 265 de ori.

Cele mai vizualizate articole au fost:

10 tipuri de bărbaţi cu care femeile creştine nu trebuie să se căsătorească 22.841
Página de inicio / Archivos 15.629
8 tipuri de femei cu care bărbaţii creştini nu trebuie să se căsătorească 6.779
Se strânge cercul în jurul adevăraţilor creştini. Suntem pregătiţi? (1) 4.236
Pastori penticostali şi carismatici reuniţi în Texas primesc un inedit mesaj din partea papei Francisc 2.659
Nu mai sunt mormon – cum am scăpat din biserica pe care am iubit-o timp de 30 de ani 2.109
„Un mesaj urgent” – pastorul B.H.Clendennen 1.406
Încă un „viteaz” căzut pe câmpul de luptă – Ricardo Kaka 1.344
Temple Institute anunţă construcţia celui de al Treilea Templu 1.289
Pastorul unei mega-biserici din SUA se întâlneşte cu papa pentru a discuta de unitatea Bisericii 1.261
Secretarul general al Alianţei Evanghelice Mondiale participă la o întâlnire discretă cu papa Francisc 1.123
„Baraba” din „Patimile lui Hristos”, povesteşte cum s-a convertit în timpul filmărilor 1.100
Jim Caviezel: “Prefer să fiu un nimeni” (video) 1.089

Mulţumesc tuturor cititorilor acestui blog, dorindu-vă tuturor binecuvântarea Domnului în anul 2015. Salut de asemenea pe toţi bloggerii din spaţiul evanghelic, dorind fiecăruia succes în lucrare şi fie ca spaţiul virtual, să fie în anul 2015, locul în care tot mai mulţi oameni să-l găsească pe Hristos, alţii să se edifice spiritual şi alţii să găsească sprijin, îmbărbătare şi consiliere.

2 gânduri despre „Blogul, Biserica şi Evanghelia – retrospectivă 2014

 1. Pingback: Un comentariu pe blogul lui Beni Drădici | Romania Evanghelica

 2. Site-ul Resurse Crestine are DREPTUL sa foloseasca materialele altora?
  O retrospectiva 2014 a unui fenomen religios nu ar trebui sa prezinte doar statistici, ci mai ales realizari duhovnicesti. Sa traim cu dreptate, evlavie, cumpatare!

  In ceea ce priveste polemicile – exista o diferenta esentiala intre cearta si polemica. A nu te certa (a nu pierde vremea cu certuri de vorbe) e ceva nobil, pe cind a nu participa la polemici e un indicator negativ al fenomenului religios.

  Viata spirituala / religioasa e polemica prin excelenta.
  Isus nu a venit sa aduca pacea, ci sabia!

  Datoria Bisericii e sa se implice in spatiul public.

  Din pacate, bisericile evanghelice sint ghetoizate.

  In ceea ce priveste dinamica bloggerilor penticostali, se poate lesne observa ca prezenta lor in spatiul public in ultimii ani a contribuit la obezitatea blogosferei evanghelice, nu la supletea ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s