Ce cred creştinii din secolul XXI? (partea a 2-a)

„Există două probleme de bază: nu înţelegem cine este Dumnezeu şi nu înţelegem cine suntem noi. Din această cauză am pus un accent deosebit pe caracterul lui Dumnezeu şi pe sfinţenia lui Dumnezeu. Cu cât înţelegem mai mult cine este Dumnezeu, cu atât păcatul va fi mai evident în faţa ochilor noştri”, spune RC Sproul, preşedintele şi fondatorul  lui Ligonier Ministries, instituţia care a comandat acest sondaj de opinie între americani şi despre care am vorbit în primul articol pe această temă. Astăzi vă prezentăm alte aspecte prezentate în acest sondaj.

„Păcatul natural al omului este tocmai acesta: el vrea să beneficieze de Dumnezeu dar nu îl vrea pe Dumnezeu” – RC Sproul.

„O teologie greşită atrage după sine o etică greşită” – Stephen Nichols

Ce cred creştinii despre mântuire şi despre Biblie

Creştinii protestanţi cred că mântuirea se obţine în exclusivitate prin credinţa în Isus Hristos. Cu toate că majoritatea americanilor cred în că mântuirea se obţine doar prin Hristos, mulţi cochetează cu alte surse de mântuire sau cred că persoanele pot contribui la mântuirea lor prin propriile eforturi. Mai puţin de jumătate din cei chestionaţi sunt de acord cu doctrinele ortodoxe privitoare la Biblie. În timp ce mai mult de patru din zece sunt de acord că Biblia este Cuvântul scris al lui Dumnezeu şi că este exactă, un număr similar cred că Biblia nu este întru totul adevărată şi sunt deschişi la interpretarea proprie a fiecărei persoane. Ceea ce are de spus Biblia din punct de vedere etic, este respins deschis de 42 % din cei chestionaţi. La fel precum în punctele de vedere despre Dumnezeu, americanii, evanghelici sau nu, îşi doresc atât mântuirea cât şi Biblia în proprii lor termeni.

De asemenea aceste întrebări scot în evidenţă un public foarte confuz. Sondajul arată că 61 % afirmă că Dumnezeu are autoritate asupra creaţiei. Aceiaşi majoritate, cred însă că ei au întregul control asupra propriei lor mântuiri.

 • Majoritatea celor chestionaţi (53 %) sunt de acord cu doctrina că „mântuirea se obţine doar prin credinţa în Isus Hristos).
 • Cu toate acestea, 45 % sunt de acord că „există multe modalităţi de a ajunge în Cer” şi trei din zece, sunt de acord că „oamenii vor avea o a doua oportunitate de a-l urma pe Hristos, după ce vor muri”.
 • Mulţi americani se pare că îşi pun încrederea în propriile lor eforturi pentru mântuire, în loc de Harul lui Dumnezeu. Acest lucru se vede în 71 % dintre cei care au răspuns la întrebăr Într-o formă similară, 64 % sunt de acord că „o persoană obţine pacea cu Dumnezeu luând el iniţiativa de a-L căuta şi apoi Dumnezeu îi răspunde cu harul Său”.

„Acest lucru sună bine pentru mulţi oameni”, a spus Ed Stetzer, în special în cultura noastră care promovează „ridicarea şi creşterea prin propriile eforturi”. Dar nu reflectă ideea creştină care spune că credinţa este un răspuns al omului la harul lui Dumnezeu.

mantuire prin efortul propriu

 • 48 % sunt de acord că „numai Biblia este Cuvântul scris al lui Dumnezeu”.
 • 43 % sunt de acord că „Biblia este fiabilă în proporţie de 100 % în tot ceea ce învaţă”.
 • 41 % sunt de acord că „Biblia, la fel ca şi toate scrierile sfinte, conţine un volum util de mituri antice, dar nu este adevărată într-o formă literală”. Catolicii sunt foarte de acord cu această afirmaţie în proporţie de 17 %, în timp ce evanghelicii nu sunt de acord în proporţie de 80 %.
 • 45 % sunt de acord că „Biblia a fost scrisă pentru ca fiecare persoană să o interpreteze aşa cum doreşte”.

cum interpretam Biblia

Ce cred creştinii despre Biserică

Mai puţin de jumătate dintre americani cred că biserica este necesară. Majoritatea adulţilor însă spun că ei nu percep nici un fel de autoritate în predici. Unul dintre răspunsurile cele mai categorice din întreg sondajul a fost acela că 82 % afirmă că ei nu sunt de acord că biserica locală are autoritatea de a declara dacă ei sunt sau nu sunt creştini. Mai puţin de unul din zece a fost de acord cu acest lucru.

Dacă sondajul arată că 57 % dintre americani vorbesc de valoarea istoriei bisericii, acelaşi sondaj arată că o imensă majoritate, 70 % nu dedică timp pentru istoria bisericii în ucenicia lor personală. De asemenea mulţi americani au declarat că nu-i interesează dacă sunt deconectaţi de biserica locală.

 • 52 % sunt de acord că „devoţiunea personală sau împreună cu familia este un substitut valid pentru frecventarea regulată a bisericii”.
 • 56 % sunt de acord că „predicile pastorului nu au autoritate asupra vieţii mele personale”.
 • 27 % sunt de acord că „este puţin important să studiezi şi/sau să reciţi crezuri şi catechisme”, în timp ce 57 % nu sunt de acord cu aceasta.

Ce cred creştinii despre autoritate

Chestiunile etice precum păcatul sexual sunt destul de bine percepute de cei chestionaţi, în raport cu învăţătura Bibliei. De asemenea, mai mulţi sunt cei care cred în autoritatea lui Dumnezeu asupra oamenilor.

 • 70 % nu sunt de acord că „pe Dumnezeu nu îl interesează deciziile mele din fiecare zi”
 • 61 % sunt de acord că „Dumnezeu are autoritate asupra oamenilor deoarece El l-a creat pe om”.
 • La întrebarea „Biblia are autoritate pentru a ne spune ce trebuie să facem”, 47 % au răspuns că sunt de acord, în timp ce 41 % spun că nu sunt de acord.
 • Oamenii există pentru a-i da slavă lui Dumnezeu şi pentru a se bucura de El”, este o afirmaţie validă pentru 59 % din cei chestionaţi şi o afirmaţie falsă pentru 26 %.

autoritatea predicii pastorului

Sursa: LifeWay Research

Într-un articol viitor vom aborda acelaşi subiect dar din perspectiva a două sondaje din Europa privitoare la felul în care este perceput Dumnezeu şi credinţa creştină pe bătrânul continent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s