Pulsul persecuţiei religioase (3) – Coreea de Nord

Coreea de Nord, care de 12 ani se menţine în fruntea listei ţărilor cu cea mai intensă persecuţie religioasă din lume, a eliberat zilele trecute (08.11.14) pe cetăţenii americani Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller, ultimii doi americani care au fost reţinuţi şi apoi încarceraţi, în urmă cu doi ani şi respectiv şapte luni. Biroul Directorului Naţional de Inteligenţă a Statelor Unite (DNI), James Clapper, a făcut public anunţul că cei doi au fost eliberaţi, după ce în urmă cu doar câteva săptămâni, Phenian-ul a permis eliberarea unui alt cetăţean american, Jeffrey Fowle. „Putem să confirmăm că cetăţenii americani Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller au primit permisul de a abandona Republica Populară Democrată Coreeană şi se află în drum spre casă, însoţiţi de directorul Clapper, pentru a se reintegra în familiile lor”, a specificat biroul DNI, într-un comunicat. În ultimii cinci ani, opt cetăţeni americani au fost reţinuţi de autorităţile de la Phenian, provocând negocieri diplomatice complexe pentru a se obţine eliberarea lor.

54634a4090506_kenneth-bae

Kenneth Bae împreună cu familia

Kenneth Bae a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică în Coreea de Nord, şi recent a împlinit doi ani de când fusese arestat. Misionar protestant, de 46 de ani şi de origine sud-coreeană, a fost arestat în 3 Noiembrie 2012, în timp ce se afla în plină activitate misionară evanghelică, dar cu toate acestea, regimul nord-coreean l-a condamnat pentru „încercare de răsturnare a regimului”. De partea lui, Mathew Todd Miller a fost condamnat în luna septembrie la şase ani de muncă silnică de către Tribunalul Suprem al ţării pentru „acţiuni ostile” contra statului nord-coreean, unde a fost arestat în urmă cu şapte luni. Coreea de Nord a pus în libertate în 21 Octombrie, pe un alt cetăţean american, Jeffrey Fowle, care a fost arestat în luna Mai 2014, după ce autorităţile l-au acuzat că a lăsat o Biblie în camera unui hotel.

Guvernul Statelor Unite, care s-a implicat intens în eliberarea celor trei, a aplaudat decizia de eliberare emisă de Phenian şi a mulţumit aliaţilor internaţionali, în special Guvernului Suediei, pentru neobositele eforturi depuse pentru eliberarea deţinuţilor. „Securitatea şi bunăstarea cetăţenilor americani în străinătate este prioritatea cea mai înaltă a Departamentului de Stat, şi Statele Unite au cerut de mult timp autorităţilor din Coreea de Nord, să elibereze pe aceşti cetăţeni din motive umanitare”, a spus într-o altă declaraţie purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki. „Ne unim şi noi cu toţi membrii familiilor lor, pentru a le spune un bun venit acasă”, a mai spus demnitarul.

Psaki a mulţumit de asemenea lui James Clapper pentru participarea şi „angajamentul” direct în procesul de negociere cu autorităţile nord-coreene, pentru reuşita operaţiunii. Clapper este demnitarul american de cel mai înalt grad care a vizitat Coreea de Nord, din ultimii 10 ani.  (Mundo Cristiano)

Creştinismul este interzis în Coreea de Nord şi oricine este surprins că posedă o Biblie, riscă să fie trimis în lagărele de muncă silnică, împreună cu întreaga lui familie.

Într-o scurtă declaraţie, după ce a ajuns acasă, Kenneth Bae a mulţumit „miilor de persoane” care s-au rugat pentru el în timpul detenţiei. „A fost cu adevărat încurajator pentru mine şi pentru ceilalţi”.

Pastorul lui Kenneth Bae, Eugene Cho, a spus că simte un „val de emoţii” faţă de această eliberare. „Kenneth a stat deţinut 735 de zile. Nu pot să descriu bucuria ce o am, dar în acelaşi timp îmi amintesc de ceea ce rămâne: un popor sub un regim teribil. Aproximativ 24,5 milioane de persoane”. (Protestante Digital)

Naraţiunea următoare se referă la un nord-coreean care acum locuieşte în Coreea de Sud şi a fost preluată parţial, de pe pagina oficială a organizaţiei Open Doors.

series-main-1 (1)

Kim Tae Jin

Kim Tae Jin prezintă dificultăţi în a vorbi. Contrastul dintre viaţa lui în Coreea de Nord şi viaţa lui actuală în Seul este prea mare. “Cel mai difícil pentru mine este să iau o decizie. Libertatea de alegere este necunoscută în Coreea de Nord. Partidul ne spune ce trebuie să facem. Ne-au tratat ca pe un grup şi un ca pe indivizi”, îşi aminteşte Kim.

Apoi Kim a fugit în China unde a auzit pentru prima dată vorbindu-se de Isus, când un creştin i-a dat o Biblie. Dar Kim a fost arestat şi repatriat în Coreea de Nord, unde a fost trimis în lagărul nr. 15, temutul Yodok. “Îmi era foarte frică. Cu toate că încă un-l acceptasem pe Isus, mă rugam. În închisoare m-au bătut cu bâta. Noaptea, dezbrăcat, cu o pătură subţire şi ruptă, a trebuit să suport o plagă de purici şi păduchi în celula mea rece”. Era obligat să se trezească în fiecare dimineaţă la ora 3:00 pentru a se duce la muncă silnică.

Într-o zi din întâmplare, Kim a cunoscut un creştin. „Niciodată nu mi-aş fi imaginat să cunosc creştini în Yodok. Bărbatul era liderul unui grup care se numea Comunitatea Dragostei” . Ei l-au invitat pe Kim să-şi mărturisească păcatul, dar el s-a opus temându-se că dacă va fi descoperit va fi torturat. Kim adaugă cu vocea scăzută: „Într-o zi un informator a trădat grupul. Am văzut cum ceilalţi s-au agăţat de braţul prietenului meu atât de strâns încât era imposibil să-i mai desfaci. După aceasta el şi alţi creştini au fost trimişi într-un lagăr mai strict decât al nostru. nu mai scapi cu viaţă dintr-un astfel de lagăr.

După ce a reuşit să scape din nou din Coreea de Nord, a ajuns în China unde a cunoscut un alt creştin. Acolo l-a acceptat pe Hristos  şi a fost botezat. Astăzi Kim trăieşte în Coreea de Sud. El foloseşte toate oportunităţile de a vorbi de Coreea de Nord, în special despre creştini. „Mesajul meu personal este acesta: arătaţi un interes special pentru ţara mea, rugaţi-vă pentru ea pentru că avem nevoie de ajutorul vostru. Vă rog rugaţi-vă pentru:

  • Protecţie pentru creştinii din Coreea de Nord care au oportunitatea de a împărtăşi discret Evanghelia familiilor lor şi celor apropiaţi.
  • Pentru creşterea bisericii subterane din Coreea de Nord.
  • Pentru creştinii care operează în China, în bisericile secrete din case, care îi ajută pe refugiaţi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s