Pulsul persecuţiei religioase (1) – Pakistan şi Iran

Trei creştini sunt condamnaţi la câte şase ani închisoare în Iran, iar unei creştine din Pakistan un tribunal îi reconfirmă pedeapsa cu moartea.

Persecusión Religiosa en España

Începând cu acest articol, iniţiez o nouă secţiune pe care am intitulat-o „Pulsul persecuţiei religioase”, prin care doresc să pun la dispoziţia cititorilor acestui blog, informaţii despre persecuţia la care sunt supuşi fraţii noştri, în diverse locuri din lume. Doresc să fac acest lucru în primul rând pentru a-i cunoaşte, să ne rugăm pentru ei şi apoi să înţelegem vremurile în care noi trăim.

Conform unui comunicat de presă a Solidarităţii Creştine Mondiale (CSW, sigla în engleză), un tribunal iranian a condamnat la şase ani de închisoare pe pastorii Behnam Irani şi Mathias Haghnejad şi pe diaconul Silas Rabbani.

„Suntem profund îngrijoraţi pentru condamnarea de şase ani primită de pastorii Irani şi Haghnejad şi diaconul Silas Rabbani, precum şi de faptul că vor trebui să îndeplinească această sentinţă atât de departe de familii şi de locul lor de origine” a spus Andy Dipper, director operativ al CSW.

Verdictul emis de către judecătorul Asef al-Hosseini, ordonă ca pastorul Irani să-şi ispăşească condamnarea în oraşul din nordul ţării Zabol, în timp ce ceilalţi doi vor fi transferaţi la o închisoare în Minab, o insulă din Golful Persic. Toţi trei au făcut apel la această sentinţă.

Oraşele Zabol şi Minab sunt recunoscute datorită climei extrem de calde. Pe de altă parte, familiile deţinuţilor vor fi obligate să parcurgă lungi distanţe pentru a-i vizita, ceea ce va presupune atât costuri ridicate cât şi călătorii obositoare.

Rabbani a fost acuzat de „corupţie” şi Haghnejad a fost acuzat de „revoltă împotriva lui Dumnezeu”. Pentru pastorul Irani, această sentinţă înseamnă o pedeapsă adiţională de şase ani, deoarece el a mai fost arestat în 2006 şi condamnat în 2011 la şase ani de închisoare pentru „acţiune contra Statului” şi „acţiune contra ordinii”, deci el va trebui să sufere 12 ani de condamnare.

„Suntem consternaţi în mod special pentru pedeapsa extra dată pastorului Irani, care deja a suferit maltratări în închisoare şi acum se confruntă cu această pedeapsă adiţională pentru „acuzaţii false”, a indicat Dipper.

„Cerem guvernul Iranului să elibereze fără întârziere pe fiecare persoană care este arestată pentru credinţa ei. Arestarea acestora contravine convenţiilor internaţionale care garantează libertatea religioasă sau de credinţă, din care Iran este parte”, a adăugat Dipper. (Mundo Cristiano)

În Pakistan, vecina Iranului din est, Înalta Curte din Lahore, a menţinut sentinţa de condamnare la moarte care a fost emisă înainte de un tribunal inferior, pentru o femeie creştină pe nume Asia Bibi. Ea a fost acuzată de blasfemie contra islamului şi a lui Mahomed, în urmă cu patru ani. Avocaţii acesteia au anunţat că vor face apel în contra acestei decizii judecătoreşti.

„Doi judecători ai Tribunalului Superior din Lahore au respins recursul acestei femei dar vom face un alt recurs la Curtea Supremă a Pakistanului”, a spus avocatul Shakir Chaudhry.

Asia Bibi, mamă a cinci copii, se află în închisoare din 2010. Ea a fost arestată de către poliţie în 19 Iunie 2010 şi acuzată de blasfemie după ce a fost găsită vinovată de a fi făcut comentarii peiorative contra profetului Mahomed în timpul unor discuţii cu mai multe femei musulmane. „Hristos al nostru şi-a sacrificat viaţa pe cruce pentru păcatele noastre. Hristosul nostru este viu”, a spus Bibi colegelor sale. Din acel moment ele s-au opus să bea din acelaşi recipient pe care îl utiliza Asia, spunând că este contaminat, deoarece ea este creştină. Apoi a fost bătută şi închisă într-o cameră până ce a fost arestată. Creştinii au solicitat poliţiei să nu prezinte acuzaţii de blasfemie, dar presiunea liderilor musulmani locali au forţat poliţia să ignore această petiţie.

Blasfemia este o temă foarte sensibilă în Pakistan unde 97 % din populaţia ţării este musulmană şi unde foarte frecvent afirmaţii neconfirmate de blasfemie, conduc la o violenţă colectivă. Legea din Pakistan asupra blasfemiei prevede pedeapsa cu moartea pentru cine denigrează pe Mahomed, deşi această pedeapsă nu se mai aplică din 2008, deoarece Pakistan respectă … asupra pedepsei cu moartea.

Ca şi consecinţă la prima condamnarea a lui Asia Bibi, doi politicieni de rang înalt din Pakistan au trebuit să plătească cu viaţa, fiind asasinaţi în 2011 de către islamişti, după ce au cerut reformarea legii asupra blasfemiei. Ambii demnitari au apărat-o pe Bibi, calificând procesul acesteia ca fiind defectuos. Astfel Salman Taseer, guvernator musulman al regiunii Punjab, a fost împuşcat de către proprii lui bodyguarzi. Celălalt apărător a fost Shabaz Bhatti, ministru pakistanez pentru minorităţi, de religie creştin. Doar cu câteva zile înainte de a fi asasinat, Bhatti a spus că preferă că moară pentru principiile sale, inclusiv să se pună legii islamice Sharia şi a legii împotriva blasfemiei, decât să cedeze ameninţărilor islamiştilor. „Eu cred în Isus Hristos care şi-a dat viaţa pentru noi”, a spus Bhatti. „Ştiu şi înţeleg semnificaţia crucii, ce înseamnă a purta crucea şi sunt dispus să mor pentru o cauză”, a concluzionat Bhatti.

Soţul lui Asia Bibi, Ashik Masih, a suferit ameninţări continue împotriva familiei sale. „Eu eram puternic în credinţă înainte de acest incident, dar după acest incident sunt chiar mai puternic. Este scris în Biblie: … din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! (Matei 5:11). Şi suntem confruntaţi cu aceasta. Asia niciodată nu şi-a abandonat credinţa. Ea este credincioasă şi întotdeauna şi-a apărat credinţa în Isus”, a spus Masih. (Protestante Digital)

Un gând despre „Pulsul persecuţiei religioase (1) – Pakistan şi Iran

  1. Pingback: Pulsul persecutiei religioase (1) – Pakistan si Iran | Neclintit.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s