Viitoarea preşedintă a Braziliei ar putea fii o credincioasă penticostală

Marina Silva s-a născut într-un loc uitat de lume, departe de lumea civilizată, undeva în jungla Amazonului. Face parte dintr-o familie săracă, de 11 copii, din care doi au murit din cauza malariei. Ea însăşi a suferit mai multe episoade de malarie, hepatită şi alte boli tropicale.

În copilărie a lucrat în agricultură împreună cu fraţii ei, apoi a muncit la recoltarea cauciucului şi ca servitoare. Doar la 14 ani a învăţat să citească şi operaţiile de bază ale aritmeticii, într-o şcoală creştină evanghelică. După ce a terminat şcoala elementară, s-a înscris în anul 1981 (la 23 de ani), la Universitatea Federală din Acre.

Marina Silva

În anul 1990 a ajuns deputată federală şi în 2003 preşedintele Lula da Silva a numit-o Ministru al Mediului Ambient. A demisionat din acest post în 2008 şi în anul următor a părăsit şi partidul preşedintelui pentru a se înscrie în Partidul Verde.

Din partea acestui partid în 2010 va candida la preşedinţia ţării şi contrar sondajelor, a reuşit să obţină 19,3 % din voturi.

În Octombrie 2013, Eduardo Campos, liderul Partidului Socialist din Brazilia a anunţat o coaliţie cu Partidul Verde a lui Silva, şi în Aprilie 2014 Campos şi-a anunţat candidatura la preşedinţie, cu Marina Silva de vicepreşedintă. Situaţia a cunoscut o schimbare foarte importantă, luna trecută când Eduardo Campos şi echipa lui de campanie au murit într-un tragic accident aviatic, iar Marina l-a substituit la candidatura prezidenţială (Wikipedia).

Din punct de vedere religios, Marina a fost crescută într-o familie de catolici practicanţi şi ea însăşi visa în tinereţe să devină călugăriţă. În anul 1995 a experimentat o schimbare spirituală prin naşterea din nou, convertindu-se la credinţa evanghelică şi integrându-se în Adunarea Biblică a Harului. Din 2004 este misionară în cadrul organizaţiei penticostale Assemblies of God.

În momentele dificile, candidata la preşedinţie Marina Silva, consultă Biblia înainte de a lua o decizie, constată cu indignare cotidianul Infobae, citând surse din ziarul Folha din Sao Paolo. Silva este o credincioasă ferventă şi motivele devoţiunii sale sunt problemele de sănătate pe care le-a avut. În timpul copilăriei a suferit de multe boli tropicale şi datorită contaminării râului Amazon cu metale şi mercur. Medicii i-au diagnosticat un timp scurt de viaţă şi i-au recomandat rugăciunea. Deşi a fost supusă unui tratament în Statele Unite, acesta nu a dat rezultate. La întoarcerea în Brazilia, un medic i-a spus: „Dumneavoastră nu aveţi nevoie de un medic. Aveţi nevoie, de o minune, doamnă”. Astăzi la 56 de ani, sănătatea ei s-a îmbunătăţit considerabil. Silva consideră că recuperarea ei este o minune, trecând peste toate sechelele care încă o mai deranjează.

Conform aceluiaşi ziar din Sao Paolo, Silva recurge des la „ruleta biblică” pentru a lua decizii şi a căuta călăuzire spirituală. Şi citează două momente în care ea a făcut acest lucru. Primul este în dimineaţa zilei de 4 Octombrie 2013, înainte de a accepta propunerea lui Eduardo Campos de a se uni în proiectul său politic şi al doilea, cu câteva săptămâni în urmă, după tragicul accident aviatic în care a murit Campos. Ea însăşi a considerat ca o providenţă divină, faptul că nu s-a aflat în acel avion care s-a prăbuşit.

Marilia de Camargo Cesar, autoarea unei biografii autorizate a lui Silva, ce a fost publicată în 2010, aminteşte că Marina, înainte de a accepta ca ea să scrie această carte, i-a spus că are nevoie de opinia altei persoane. „S-a ridicat de pe sofa, a luat Biblia şi a deschis-o la întâmplare şi conform versetului pe care l-a citit acolo, a înţeles că „este un mesaj personal al lui Dumnezeu” şi a acceptat oferta.

„Ea nu se grăbeşte să ia decizii deoarece înainte de a se consulta pe pământ, întreabă Cerul”, specifică Valnice Milhomens, pastor în Biserica Naţională a Domnului Isus Hristos, prietenă de rugăciune a Marinei, de mai mult de o decadă. „Ea niciodată nu a amestecat credinţa cu politica” (Infobae).

„Una din sursele ei de sprijin este Dumnezeu”, spun membrii familiei, citaţi de prestigiosul The Wall Street Journal . „Credinţa ei a ajutat-o să câştige voturi în importantul sector evanghelic din ţară”. „Dumnezeu este unul dintre principalii ei consilieri şi uneori aceasta semnifică că trebuie să avem răbdare”, recunoaşte unul dintre responsabilii campaniei electorale.

Acum, activista şi senatora de 56 de ani, ar putea deveni următoarea preşedintă a Braziliei. Sondajele indică că Silva dispune de suficiente voturi pentru a forţa un al doilea tur de scrutin, contra actualei preşedintă, Dilma Rousseff şi în acest caz ar câştiga alegerile. Este vorba de o răsturnare de situaţie radicală, faţă de acum câteva săptămâni când actuala preşedintă se părea că nu are rival şi Silva nici măcar nu era candidată (The Wall Street Journal).

Brazilia este o ţară în care evanghelicii reprezintă 22,2 % din populaţia ţării. Mai exact este vorba de 42 milioane de evanghelici (din care 24 milioane aparţin de Assemblies of God), faţă de 123,3 milioane de catolici (64,6 %), conform Institutului Brazilian de Geografie şi Statistică.

Conform unui sondaj Ibope, 97 % dintre brazilieni sunt de părere că credinţa în Dumnezeu „îi face pe oameni mai buni”, 79 % sunt împotriva legalizării marijuanei şi al avortului, iar un procentaj de 53 % se pronunţă împotriva căsătoriilor homosexuale.

Aceste probleme etice, problemele economice ale ţării şi cele internaţionale, sunt provocările la care Marina Silva va trebui să le facă faţă, dacă va ajunge să fie preşedinta Braziliei. Va fii prima credincioasă penticostală din lume care va ocupa o funcţie atât de importantă pe eşichierul politic internaţional.

4 gânduri despre „Viitoarea preşedintă a Braziliei ar putea fii o credincioasă penticostală

 1. Viitoarea preşedintă a Braziliei ar putea fii o credincioasă penticostală

  si

  „Ea niciodată nu a amestecat credinţa cu politica”

  pare scris de niste oameni orbi.

  cata evidenta trebuie ca sa va dati seama ca acest lucru este ceva diabolic ??

  „Credinţa ei a ajutat-o să câştige voturi în importantul sector evanghelic din ţară”

  Credinta ei ????

  Domnule Dradici, mie mi-ar fi tare mare frica de Dumnezeu ca sa scriu, sau mai bine, sa promovez asa ceva. Chiar crezi ca lui Dumnezeu ii place ceea ce face femeia asta ? Daca nu se pocaieste va merge in iad…cum ai curajul sa o chemi „credincioasă penticostală” ?

  Nu este oare scris „dati Cezarului ce este a lui Cezar si lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu” ? Si ea ce face ? Sta langa Cezar…
  Nu este oare scris „Nimeni nu poate sluji la doi stapani.” ? Si ea ce face ? A ales cui sa ii slujeasca…nu, nu este Dumnezeu…

  In fata acestor greseli din partea acestei femei (cateva din multe altele), stau si ma intreb: de ce nu le dati pe fata ? De ce nu spuneti ca este gresit ceea ce face ?
  Sau acum a ajuns sa fie corect, drept si bine ca un „crestin” sa fie in politica ?

  Astept raspuns…

  • Afirmaţiile la care faceţi trimitere nu sunt ale autorului acestui articol ci ale altor persoane care doar sunt citate în acest material. Mă rog, părerea dumneavoastră în ceea ce priveşte implicarea creştinilor în politică este respectabilă, dar nu înseamnă că aveţi dreptate la modul absolut. De ce oare Ioan Botezătorul le-a permis atât vameşilor (care erau oamenii puterii politice) cât şi ostaşilor să rămână în funcţie, dar acolo unde sunt să facă dreptate? Versetul cu Cezarul nu cred că se aplică aici.

   • În ceea ce priveşte „credincioasa penticostală” eu nu m-aş hazarda să o „trimit la pocăinţă” pentru că nu ştim care este relaţia ei personală cu Domnul. Să-l lăsăm pe Dumnezeu să hotărască El, după criteriile Lui cine merge în Cer şi cine va merge în iad.

   • „De ce oare Ioan Botezătorul le-a permis atât vameşilor (care erau oamenii puterii politice) cât şi ostaşilor să rămână în funcţie, dar acolo unde sunt să facă dreptate? ”

    Cine este nedrept sa fie nedrept si mai departe; cine este intinat sa se intineze si mai departe; cine este fara prihana sa traiasca si mai departe fara prihana. Si cine este sfant sa se sfinteasca si mai departe! (Apocalipsa 22:11)

    totusi mai este scris si:

    „Dupa aceea Isus a iesit afara si a vazut pe un vames, numit Levi, sezand la vama. Si i-a zis: „Vino dupa Mine!”
    Vamesul a lasat totul, s-a sculat si a mers dupa El.” (Luca 5:27)

    Asta este raspunsul intrebarii.

    Cat despre vamesi, este nevoie de o explicatie.

    Cuvantul „vames” (tradus in romana) se trage din cuvantul „publicānus” (acelasi cuvant in limba latina). „Publicānus”, tradus ulterior in romana, si aplicand acelasi procediment pentru cuvantul „vames”, devine „PERCEPTÓR” (luat de pe dexonline.ro). Acestia scriu:
    „Funcționar însărcinat cu încasarea impozitelor și a taxelor oficiale”

    De unde ati luat semnificatul „oamenii puterii politice” ?

    Acestia se ocupau cu taxele, nicidecum cu viata politica activa (adica parlament, senat, etc…).

    De ce nu se aplica versetul cu Cezarul ? Daca aceasta femeie da mai mult Cezarului (si se vede, altfel nu ar fi fost in politica (Luca 5:27)) decat lui Dumnezeu, cum se face ca nu se aplica ?

    Cat despre raspunsul de mai jos, nu este corect ceea ce spuneti. Sau sa zicem ca aveti dreptate 50%. De ce (si aici se vede cat cineva este ghidat de Dumnezeu si cat de invataturi omenesti…) ? Ceea ce vreti sa spuneti dumneavoastra este ca nu am voie sa judec. Este corect ?

    Nu este oare scris:

    „Nu judecati dupa infatisare, ci judecati dupa dreptate.” (Ioan 7:24) Este nevoie de cateva minute pentru a vedea in ce este implicata femeia aceasta pentru a intelege ca judecata ei nu va fi usoara.
    A fost membru al Workers Party, partid care a fost creat cu colaborarea catolicilor (by a heterogeneous group, formed by trade unionists, left-wing intellectuals and artists, and Catholics linked to the liberation theology, on February 10, 1980 at Colégio Sion in São Paulo, a private Catholic school for girls.). Judecata pe care o fac eu impotriva acestei femei nu este dupa infatisare (sau dupa faptul ca nu stiu ce relatie are ea cu Dumnezeu) incat ceea ce face ea (in primis faptul ca combina politica cu „crestinismul”) este gresit, enorm de gresit.

    „Cercetati ce este placut inaintea Domnului si nu luati deloc parte la lucrarile neroditoare ale intunericului, ba inca mai degraba osanditi-le.” (Efeseni 5:11).
    Exact, lucrarile neroditoare trebuie osandite, nu tinute la ascuns. De asta te indemn si pe tine sa spui ceea ce este nedrept, inclusiv ce face femeia asta.

    „Si pentru ce nu judecati si voi singuri ce este drept? ” (Luca 12:57)

    In final, mai adaug un lucru: eu judec, dar stiu si ca Dumnezeu a creat pe acei care vor merge in pierzare, si este acelasi Dumnezeu care permite asa ceva dupa cum este scris:

    „Domnul a facut toate pentru o tinta, chiar si pe cel rau pentru ziua nenorocirii.” (Proverbe 16:4)
    „Si ce putem spune, daca Dumnezeu, fiindca voia sa-Si arate mania si sa-Si descopere puterea, a suferit cu multa rabdare niste vase ale maniei, facute pentru piere” (Romani 9:22)

    Sa presupunem si ca aceasta femeie vrea sa il urmeze pe Hristos si ca crede in El. De ce nu face ceea ce Isus ii cere, adica „Vino dupa Mine!” (cu referinta la Luca 5:27 de mai sus) ?

    De ce se imbraca cu o imbracaminte necuvincioasa in fata lui Dumnezeu (vezi fotografiile care se gasesc pe Google…) ? Adica pantaloni…

    De ce se lupta pentru goana dupa vant, adica in cazul acesta, ecologismul ? Nu stie oare ca nu este omul care „comanda” natura ci Dumnezeu ?

    Am raspuns la intrebarile dumneavoastra ? Eu cred ca da…

    Totusi nu ati raspuns la intrebarea mea: […] Sau acum a ajuns sa fie corect, drept si bine ca un “crestin” sa fie in politica ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s