Biblia abordează temele de actualitate dar pastorii păstrează tăcerea

Majoritatea pastorilor din Statele Unite cred că Biblia abordează temele fierbinţi şi controversate din ziua de azi, dar puţini dintre aceştia vorbesc despre ele de la amvon, conform cu un studiu recent, realizat de o proeminentă organizaţie de investigaţii şi reprodus în parte de portalul Noticia Cristiana.com.

collage-2014-08-23

George Barna a fost invitat la programul American Family Radio unde a fost abordat subiectul: „Teme de astăzi”, unde a explicat rezultatele unui proiect de investigaţie la care a lucrat în ultimii doi ani. În acel studiu, Barna a vorbit cu pastorii din toată ţara cu privire la credinţele lor, despre relevanţa Scripturii, problemele sociale, morale şi politice şi despre conţinutul predicilor în lumina convingerilor lor.

„Ceea ce am întâlnit este că atunci când am întrebat dacă Biblia abordează toate problemele cheie ale zilei, 90 % dintre ei au răspuns DA”, a explicat. „Atunci i-am întrebat din nou: Dar îi învăţaţi pe oameni ceea ce spune Biblia despre aceste probleme? Numerele au căzut vertiginos … mai puţin de 10 % dintre pastori au recunoscut că le abordează şi vorbesc despre ele.

Grupul lui Barna i-a investigat pe pastori şi despre factorii care îi utilizează aceştia pentru a măsura succesul bisericilor lor. „Există cinci factori pe care majoritatea pastorilor îi folosesc în acest sens: asistenţa la programe, numărul celor care contribuie financiar, numărul de programe dintr-o săptămână, numărul personalului ce slujeşte şi metri pătraţi ai clădirilor”, a explicat Barna.

„Ceea ce vreau să sugerez”, continuă Barna, „este că pastorii nu se implică în politică deoarece politica este un sector foarte polemic. Ei se îndepărtează de subiectele controversate pentru ca oamenii să rămână în scaunele lor, şi când nu există controverse oamenii continuă să dea bani şi vor veni la biserică”.

Pastorul Chuck Baldwin, lucrător la radio şi ex-candidat prezidenţial, a comentat asupra acestui studiu şi opinia lui este că investigaţia lui Barna arată că majoritatea pastorilor în mod deliberat aleg să nu vorbească de problemele actuale, cu toate că Biblia vorbeşte despre ele. „Faptul că 90 % dintre pastorii americani nu abordează vreuna din temele mai evidente care afectează viaţa politică sau socială a creştinilor nu ar trebui să surprindă pe nimeni” a remarcat Baldwin. „Au trecut decade de când doar o minoritate de pastori s-au deranjat să-şi educe şi să-şi informeze congregaţiile despre principiile biblice relaţionate cu viaţa politică, culturală şi socială din Statele Unite”.

„Când Pavel a spus: M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credinţa. (2 Timotei 4:7), el nu a zis, „am avut o mare congregaţie, ne bucuram de mari oferte, am avut o mulţime de programe, aveam personal foarte competent şi aveam biserici impunătoare”.

„Este ora la care creştini să recunoască că aceşti slujitori nu sunt pastori; sunt directori executivi. Ei nu sunt învăţători ai Bibliei, sunt artişti. Nu sunt pastori, sunt mercenari”, a spus Baldwin, care a continuat: „De asemenea este ora ca toţi creştinii să fie oneşti cu ei înşişi şi să recunoască dacă doresc un păstor care să fie fidel Scripturii sau îşi doresc un păstor care doar se luptă să fie un „păstor de succes”.

„Trebuie să mă întreb”, spune Jennifer LeClaire într-un articol din Charisma News: „pastorii care trec cu vederea păcatele naţiunii, precum căsătoriile homosexuale sau avortul, pentru a-şi menţine oamenii în biserici, să dea bani şi să le frecventeze programele, de asemenea trec cu vederea păcatele din bisericile lor, pentru aceleaşi motive?”

„În timp ce reflectam asupra rezultatelor studiului Barna”, continuă LeClaire, „nu puteam să nu mă gândesc la acei lideri din Biblie care erau pasivi faţă de păcat. M-am gândit la Adam, care a permis Evei să-l influenţeze şi să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu, în loc să se ridice cu autoritatea ce o avea în Grădina Edenului. M-am gândit la Eli care nu s-a ocupat de copiii lui care erau păcătoşi şi m-a gândit de asemenea la regele Ahab, soţul acelei regine demonizate numită Izabela care a ucis proorocii Domnului… Ahab a fost dispus să tolereze păcatul Izabelei pentru ca să obţină ceea ce el dorea. Personalităţile de tip Ahab sunt slabe, uşor de intimidat, şi foarte puţin dispuse să facă ceva pentru a schimba lucrurile. Sunt persoane nesigure care vreau să-i mulţumească pe oamenii a căror timp este uşor controlat de diavolul”.

Charles G. Finney, lider în America în A Doua Mare Trezire, a înregistrat aceste cuvinte în 4 Decembrie 1843: „Fraţilor, predicarea noastră va fii responsabilă de legitimele ei roade. Dacă imoralitatea domină pe pământul nostru, vina este a noastră, în cea mai mare măsură. Dacă vedem o decădere a conştiinţei, amvonul este responsabil de aceasta. Dacă presei publice îi lipseşte diferenţierea morală, amvonul este responsabil. Dacă biserica este degenerată şi lumească, amvonul este responsabil. Dacă lumea îşi pierde interesul pentru religie, amvonul este responsabil. Dacă satana guvernează în sălile noastre legislative, amvonul este responsabil. Dacă politica noastră ajunge atât de coruptă încât bazele guvernului sunt dispuse să cadă, amvonul este responsabil”

Toţi suntem responsabili de a lucra pentru mântuirea noastră „cu frică şi cutremur” (vezi Filipeni 2:12), dar de asemenea păstorii trebuie să fie un exemplu pentru turmă (vezi 1 Petru 5:3). Aceasta înseamnă să iubim ceea ce Dumnezeu iubeşte şi să urâm ceea ce Dumnezeu urăşte.    

Surse: Noticia Cristiana.comCharisma News

2 gânduri despre „Biblia abordează temele de actualitate dar pastorii păstrează tăcerea

  1. In sfirsit, ceva ce reflecta o parte din realitatea bisericeasca. Oare vor lua seama, cei ce minuie saptaminal amvonul, la aceste concluzii trase in urma investigatiei? Vor intelege ei ca reforma trebuie sa inceapa de la amvon? Vor avea puterea necesara sa-si toarne cenusa in cap si sa ceara multimii sa-i urmeze? Vor renunta ei la comfort pentru binele poporului? Vor trai cu adevarat ce au invatat ca multimea sa le vada roadele si sa-i urmeze? Eu ma indoiesc, dar as prefera sa ramin indoita numai sa se intimple.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s