Guvernul chinez vrea să-și creeze propria „teologie creștină”

Creşterea protestantismului în China, este o realitate de neoprit care face ca guvernul să facă tot ce-i stă în putinţă să oprească fenomenul, conform portalului Protestante Digital.

ChinaChurches_LG

Recent, un mediu oficial de comunicare, comunica voinţa guvernului chinez de a crea o „teologie creştină proprie” care să fie „compatibilă” cu cultura ţării şi cu ideea de „socialism” care este impusă de către autorităţile statului asiatic.

În ultimele luni, a crescut persecuţia creştinilor din China. Valului de demolări de biserici din ultimele luni (între 130 şi 200 de biserici au fost parţial sau total demolate în provincia Zhejiang, de la începutul lui 2014), se adaugă acum această intenţie de a împinge creştinismul pe „drumul socialismului”.

„Construcţia teologiei creştine chineze trebuie să se adapteze la condiţiile naţionale şi să se integreze în cultura chineză” a explicat Wang Zuoan, responsabil în Administraţia Statului pentru probleme religioase, citat de ziarul El Pueblo en Linea.

Responsabilul a recunoscut în declaraţia lui creşterea spectaculoasă a creştinismului în ţară. Conform lui Wang Zuoan, această „rapidă creştere” se datorează ” implementării unei politici religioase în ţară. În viitor, vom continua să impulsionăm dezvoltarea creştinismului în China”, a afirmat responsabilul chinez.

Această teologie în stil chinez „trebuie să fie compatibilă cu ruta socialistă a ţării”, a indicat Zuoan.

Conform cifrelor guvernului, în China există între 23 şi 40 de milioane de creştini protestanţi, care reprezintă între 1,7 şi 2,9 % din populaţie. Aproximativ 500 000 de persoane sunt botezate anual în comunităţile protestante chineze, se explică în acelaşi mediu oficial. Prin comparaţie, numărul de membrii al Partidului Comunist Chinez este de 86 de milioane de persoane.

Un faimos tratat de război chinez Sun Tzu (arta războiului) spune că „adevăraţii maeştrii în ale războiului, supun armata inamică fără să lupte”. S-ar putea ca această tactică să fie o subtilă strategie a guvernului, pentru a pune sub călcâi pe acel ce-l vede ca pe un inamic tot mai puternic în propria lui casă.

China se renovează şi îşi dublează eforturile pentru a naţionaliza creştinismul, se afirmă în portalul Mundo Cristiano, citând declaraţiile aceluiaşi funcţionar chinez.

„Acest lucru va încuraja pe mai mulţi credincioşi să contribuie la progresul social-armonic al ţării, la prosperitatea culturală şi dezvoltarea economică” a explicat Gu Mengfei, subsecretar general al Mişcării Patriotice a celor Trei Autonomii – care este o organizaţie statală pentru protejarea bisericilor protestante.

Guvernul a pus în ultimul timp numeroase restricţii religiei, ceea ce a dus la creşterea bisericii subterane.

Oficial, Republica Populară Chineză este o ţară atee, dar este într-o schimbare foarte rapidă, citim într-un alt articol din Protestante Digital. Mulţi dintre cei 1,3 miliarde de cetăţeni caută un sens al vieţii şi consiliere spirituală pe care nici comunismul şi nici capitalismul nu au reuşit să le ofere.

Congregaţiile creştine au crescut vertiginos de când bisericile au început a se redeschide, după moartea lui Mao în 1976, care a marcat sfârşitul Revoluţiei Culturale. În mai puţin de patru decade, China este pe punctul de a deveni nu numai numărul 1 din lume în economie, ci şi în naţiunea cu cel mai mare număr de creştini.

„Conform calculelor mele, China este destinată a deveni ţara cu cel mai mare număr de creştini din lume, în viitorul apropiat” a spus Fung Yang, profesor de sociologie la Purdue University (Indiana – SUA) şi autor al cărţii „Religia în China: Supravieţuire şi renaştere sub regimul comunist”. „Acest lucru se va întâmpla în mai puţin de o generaţie. Nu multe persoane sunt pregătite pentru această schimbare dramatică”, a spus expertul.

În 1949 comunitatea protestantă din China avea un milion de membrii. Astăzi deja depăşeşte multe ţări cu rădăcini evanghelice. În 2010, China avea deja 58 milioane de protestanţi, în comparaţie cu 40 de milioane în Brazilia şi 36 de milioane în Africa de Sud, conform lui Foro Pew. Profesorul Yang, este de părere că acest număr va creşte până la aproximativ 160 de milioane în 2025, ceea ce ar situa China chiar înaintea Statelor Unite, care avea 159 milioane de protestanţi în 2010, dar congregaţiile înregistrează descreşteri.

În 2030, populaţia creştină totală din China (inclusiv catolicii) va depăşi cifra de 247 milioane, depăşind Mexicul, Brazilia şi Statele Unite, devenind cea mai mare congregaţie creştină din lume, a spus Yang.

„Mao gândea că va putea elimina definitiv religia. Şi a crezut că a reuşit”, a spus profesorul Yang. „Ce ironie să vezi că acei care au gândit aşa, au terminat într-un eşec lamentabil”.  

3 gânduri despre „Guvernul chinez vrea să-și creeze propria „teologie creștină”

  1. Pingback: CREȘTINISM: China dorește s-o ia pe scurtătură (după modelul creștinismului secular) | Revista ARMONIA - Saltmin Media

  2. Pingback: CREȘTINISM: China dorește s-o ia pe scurtătură | Revista ARMONIA - Saltmin Media

  3. Foarte interesant și de actualitate articolul. E încurajatoare pentru lumea creștină, creșterea numerică (excepțională) a creștinilor chinezi. Nu e de neglijat strategia guvernului chinez…știind că mai are puțină vreme Cel rău caută să înghită…
    Să ne rugăm ca Domnul să-Și ducă la bun sfârșit planul Său, iar creștinii să rămână alipiți de Domnul Isus.
    L-am repostat în Revista ARMONIA (CREȘTINISM: China dorește s-o ia pe scurtătură)
    http://saltmin.com/2014/08/19/crestinism-china-doreste-s-o-ia-pe-scurtatura/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s