Victorie importantă în SUA în materie de libertate religioasă

Curtea Supremă de Justiţie a Statelor Unite decide împotriva lui Obama şi în favoarea lanţului de magazine Hobby Lobby. Nu va trebui să plătească angajaţilor „pilula de a doua zi”.

libertate religioasa

Lideri evanghelici de diferite confesiuni şi-au exprimat entuziasmul în aceste zile, în urma ultimei decizii a Curţii Supreme de Justiţie din Statele Unite ale Americii. Cu un scor foarte strâns de 5 voturi la 4, magistraţii au dat dreptate lanţului de magazine Hobby Lobby în lupta acestuia contra guvernului: nu va mai trebui să plătească angajaţilor „pilula de a doua zi” şi a altor anticoncepţionale de urgenţă. Decizia a cauzat o furtună ideologică în ţară. Entităţi seculare, medii de comunicaţii şi Partidul Democrat au constrâns foarte puternic tribunalul.

Marea reformă a sistemului de sănătate american, cunoscută în limbaj popular ca „Obamacare” (oficial: Legea pentru Protecţia Pacientului şi a Îngrijirii Sănătăţii Accesibile) a primit o grea lovitură de la maxima instanţă judecătorească din Statele Unite, care a acceptat plângerea proprietarilor firmei Hobby Lobby, interpusă împotriva guvernului.

Familia Green, de credinţă evanghelică, argumenta încă din 2012 că „credinţa lor religioasă” i-a motivat ca să refuze în „a participa, facilita accesul, a plăti, a pregăti pe alţii pentru ca să participe la aceasta, sau oricare altă formă de a ajuta cu medicamente sau cu alte resurse care să cauzeze avortul”. Recursul lor în faţa Curţii Supreme se baza în “Religious Freedom Restoration Act” din 1993, o lege în favoarea libertăţii religioase care stipulează că „guvernul nu trebuie să se interpună în contra practicii religioase a unei persoane, chiar şi atunci când este rezultatul aplicării unei norme generale”.

Noua lege: firmele trebuie să plătească anticoncepţionale   

Conform noii Legi a Sănătăţii impulsionată de către preşedintele Obama, asigurarea obligatorie pe care firmele cu peste 50 de angajaţi trebuie să o ofere muncitorilor, trebuie să includă gratuit „anticoncepţionale de urgenţă”, între acestea „pilula de a doua zi”. Accesul gratuit la aceste medicamente, conform Casei Albe, „este esenţial pentru sănătatea femeii”. Norma a intrat în vigoare la 1 Ianuarie 2014.

După doi ani de polemici, decizia Curţii Supreme dă dreptate firmei Hobby Lobby, care dispune de 500 de magazine şi 21 000 de angajaţi. Astfel, aşa cum informa cotidianul New York Times, firma va evita o amendă enormă cu care guvernul o ameninţa: de 1,3 milioane de dolari pe zi.

O altă firmă care a urmat paşii lui Hobby Lobby denunţând legea (fabrica de mobilă Conestoga Wood Specialities), de asemenea va beneficia de această decizie a tribunalului, dar de moment decizia Curţii Supreme nu va avea efect asupra altor firme, însă introduce un precedent pentru toate acele firme care vor dori să facă apel în justiţie.

Răspuns dur al democraţilor

Decizia a dus la izbucnirea unor reacţii negative de toate tipurile, începând cu organizaţiile feministe care s-au manifestat înaintea Tribunalului, şi până la grupurile seculare. Partidul Democrat de asemenea a reacţionat, spunând: „Dacă Curtea Supremă nu protejează femeile, democraţii o vor face”.

Conform ziarului online Huffington Post, strategia partidului preşedintelui va trece acum la a încerca amendarea legii de libertate religioasă specificând că corporaţiile nu au dreptul la anumite protecţii de care dispun persoanele individuale (cum ar fii libertatea religioasă). Altă opţiune pe care democraţii o au în vedere ar fi schimbarea legislativă în sensul invers, garantând că se „protejează” cetăţeanul de ideile religioase ale angajatorului. Propriul Huffington Post este unul dintre mediile care au criticat dur pe Hobby Lobby şi Curtea Supremă de Justiţie, cu articole în secţiunea Religie, vorbind de presupusa ipocrizie a firmei şi amintind de un recent sondaj de opinie prin care se ajungea la concluzia că 2 din 3 americani sprijină norma în favoarea obligativităţii includerii de anticoncepţionale în toate tipurile de asigurări ale firmelor.

Lori Windham, avocata familiei Green pe tot parcursul procesului, exprima că toţi cetăţenii americani „nu îşi pierd drepturile de libertate religioasă prin simplul fapt că îşi deschid o firmă familială. Această decizie este o decizie cheie pentru libertatea religioasă”.

De partea ei, co-proprietara firmei Hobby Lobby, Barbara Green, a explicat că „familia noastră este foarte mulţumită de decizia Curţii Supreme… Este o victorie nu numai pentru firma noastră, ci pentru toţi aceia care doresc să-şi trăiască şi să-şi manifeste deschis credinţa. Îi suntem mulţumitori lui Dumnezeu şi tuturor acelora care ne-au sprijinit în această călătorie atât de dificilă”.

Hobby Lobby

Mesaje în favoarea libertăţii religioase pe pagina web a firmei Hobby Lobby

Liderii evanghelici sărbătoresc victoria

Victoria lui Hobby Lobby a fost evaluată pozitiv de către mulţi lideri evanghelici. De exemplu, Assemblies of God (Adunările lui Dumnezeu), prin intermediul maximului responsabil George Wood, exprima: „Curtea trebuie elogiată pentru că a recunoscut că indivizii nu renunţă la drepturile de libertate religioasă când se incorporează în firmele cu caracter lucrativ. O firmă care este proprietatea unei familii dispune de libertate religioasă pentru că membrii familiei dispun”.

De asemenea Southern Baptist Convention (Convenţia Baptistă de Sud) a opinat asupra cazului. Preşedintele Comisiei de Etică şi Libertate Religioasă, Russell Moore, spunea: „Purtaţi-vă ca nişte oameni slobozi, fără să faceţi din slobozenia aceasta o haină a răutăţii, ci ca nişte robi ai lui Dumnezeu” (1Petru 2:16). Să luptăm pentru libertate religioasă, pentru fiecare persoană. Şi să predicăm Evanghelia cu putere. Trebuie să facem amândouă lucrurile: o proclamare convingătoare şi în acelaşi timp să protejăm libertatea de aceia care nu sunt de acord cu noi. Aceasta este ceea ce Isus ne-a învăţat”.

„Suntem mulţumiţi”, adăuga Tony Perkins de la Family Research Council, „că Curtea Supremă a ajuns la concluzia că guvernul a mers prea departe ordonând ca proprietari firmelor trebuie să-şi violeze conştiinţa sub ameninţarea unor mari amenzi. Nedreptul mandat al HHS dădea firmelor familiale două „alegeri imposibile”: sau să-şi violeze credinţele morale profunde şi să plătească medicamentele împotriva cărora obiectau, sau să plătească amenzi de până la 100 de dolari pe zi şi muncitor”.

Ce trebuie făcut în faţa crescătoarei presiuni asupra libertăţii religioase?

Cu toată victoria, unii evanghelici s-au arătat îngrijoraţi de faptul că etica cetăţenilor de credinţă creştină pare să fie tot mai mult o temă de scandaluri mediatice. Trewin Wax, autorul unui blog în The Gospel Coalition, explica că acest caz a dus la faptul ca tot mai mulţi americani să se poziţioneze în contra libertăţii religioase de fiecare zi: „Este posibil ca dumneavoastră ca şi creştin să fiţi mulţumit cu acest verdict. Dar sunt multe posibilităţi ca vecinul dumneavoastră să nu fie. De fapt, un număr tot mai mare de cetăţeni nu văd libertatea religioasă ca fiind ceva important”…. „Trebuie să recunoaştem că majoritatea atât de strânsă a Curţii Supreme, nu reprezintă majoritatea populaţiei. Revoluţia sexuală a introdus prejudecăţi în procesele de gândire de astăzi, făcând ca obiecţiile în favoarea libertăţii religioase să fie văzute tot mai mult ca ceva straniu”.

„Ca şi evanghelici”, continuă Trewin Wax, „nu ar trebui să depindem de tribunale; trebuie să fim parte din discuţii. Nu în acel tip de discuţii în care dezbatem meritul unui caz particular sau prin care încercăm să-i împingem pe adversari la colţ, ci în discuţiile de o amabilă convingere, care ies dintr-un entuziasm plin de bucurie bazat pe credinţa noastră şi pe o speranţă încrezătoare în viitor”…. „Şi în special, cuvintele noastre ar trebui să fie sprijinite de vieţi trăite în sfinţenie şi integritate autentică , în care dragostea nu este doar ceva de care se vorbeşte ci ceva care se arată. Prietenii şi vecinii noştri încă  nu sunt de acord cu noi, dar haideţi cel puţin să le dăm exemplul de ce înseamnă o viaţă autentică în Împărăţia lui Dumnezeu. Atunci de fiecare dată când ne vom opune Cezarului, probabil că vor vedea în aceasta devotamentul nostru faţă de Domnul nostru Isus Hristos.

Tradus şi adaptat din Protestante Digital

2 gânduri despre „Victorie importantă în SUA în materie de libertate religioasă

  1. Pingback: Christ4roNews | Victorie importantă în SUA în materie de libertate religioasă | Beni Drădici

  2. Pingback: Magazinele Hobby Lobby: NU vor trebui să mai plătească angajaţilor „pilula de a doua zi” | ARMONIA MAGAZINE - USA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s