10 tipuri de bărbaţi cu care femeile creştine nu trebuie să se căsătorească

Pedir-mano-a-la-novia

Acest articol cu titlul original 10 Men Christian Women Should Never Marry, semnat de J. Lee Grady,  a fost publicat recent, cu ocazia sărbătorii de San Valentin, de revista Charisma Magazine, cea mai citită revistă din Statele Unite de cititorii penticostali şi carismatici.

Rezultatul i-a surprins de-a dreptul pe responsabilii revistei, deoarece articolul a devenit un adevărat „boom” în Internet, fiind citit de peste 2 milioane de persoane şi 1,5 milioane l-au retrimis sau împărtăşit în reţeaua virtuală.

Pe pagina web a revistei au fost scrise 1 200 de comentarii asupra articolului şi nu erau ale unor persoane necredincioase, sau batjocoritoare. Aproape toate erau persoane creştine cu serioase preocupări asupra importanţei căsătoriei. Autorul a adăugat că a primit „tone” de mesaje private, majoritatea de la femei care căutau un sfat deoarece s-au căsătorit cu unul dintre bărbaţii despre care el vorbea în articol.

Steve Strang, fondatorul şi responsabilul revistei concluzionează: „este ca şi cum ar fi existat o dorinţă profundă între creştini, decepţionaţi de atâtea persoane dependente, divorţuri, standarde coborâte … care este trezită când o figură paternă ca şi Lee le spune femeilor ceea ce ar fi trebuit să le spună tata sau pastorul”.

„Eu împreună cu soţia mea, am crescut patru fete – şi fără puşcă în casă”, începe J.Lee Grady. Şi trei dintre ele deja s-au căsătorit. Ne iubim ginerii şi suntem convinşi că Dumnezeu i-a ales pe fiecare dintre ei ca să coincidă cu temperamentul şi personalitatea fiicelor noastre.

Întotdeauna am crezut că Dumnezeu se implică în problema alegerii partenerului. Dacă el a putut-o face pentru fiicele mele, de ce nu ar face-o şi pentru dumneavoastră. În ziua de azi, am mai multe prietene necăsătorite cărora le-ar plăcea să-şi găsească persoana potrivită. Unele îmi spun că şansele sunt minime în biserica lor, drept urmare s-au aventurat în lumea întâlnirilor on-line. Altele deja şi-au ridicat mâinile în semn de disperare, întrebându-se dacă mai există băieţi creştini decenţi în vreun loc. Sau au început să se întrebe dacă ar putea coborî standardele cu scopul de a-şi găsi un partener.

Sfatul meu este: nu te mulţumi cu mai puţin decât ce are Dumnezeu mai bun. Este mult mai bine să fii singură, decât cu bărbatul nepotrivit!

Vorbind de „bărbatul nepotrivit”, aici sunt primii 10 bărbaţi pe care trebuie să-i evitaţi când sunteţi în căutarea unui soţ:

1.  Necredinciosul. Ia notă de versetul din 2 Corinteni 6:14 şi pune-l ca şi notă pe monitorul calculatorului tău. Acesta spune: „Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul”? (2 Corinteni 6:14). Aceasta nu este o regulă religioasă învechită. Este Cuvântul lui Dumnezeu pentru dumneavoastră azi. Nu permiteţi ca farmecul unui bărbat, succesul său financiar sau promisiunea că te va însoţi la biserică, să te împingă să te angajezi într-o relaţie care ştii că nu este corectă. „Misionarismul marital” niciodată nu este o bună strategie. Dacă tipul nu este un creştin născut din nou, şterge-l de pe listă. Nu este cel potrivit pentru tine. Încă nu am cunoscut femeia căreia să nu-i pară rău că s-a căsătorit cu un necredincios.

novio_narcisista2.  Mincinosul. Dacă tu descoperi că bărbatul cu care te întâlneşti te-a minţit asupra trecutului său, sau că încearcă să-şi acopere urmele pentru a-şi ascunde secretele faţă de tine, fugi pe uşa cea mai apropiată. Familia trebuie să fie construită pe o bază de încredere. Dacă el nu poate să spună adevărul, rupe relaţia acum, înainte de a fii ademenită într-o decepţie mai mare. 

3.  Uşuraticul.   Mi-ar plăcea să-ţi spun că dacă te întâlneşti cu un băiat bun la biserică, ar fi o garanţie că acesta îşi trăieşte viaţa în puritate sexuală. Dar din păcate acest lucru nu se potriveşte în ziua de azi. Am ascultat povestiri oribile despre băieţi necăsătoriţi care fac parte din echipa de laudă, duminica, dar se comportă ca şi un Casanova în timpul săptămânii. Dacă te căsătoreşti cu un bărbat care trecea dintr-un pat în altul, înainte de nuntă, poţi să fii sigură că va face acelaşi lucru şi după nuntă.

4.  Necinstitul. Sunt mulţi bărbaţi creştini care cu ani înainte au eşuat în căsătorie. După divorţ, au experimentat naşterea din nou prin Duhul Sfânt şi acum doresc să se recăsătorească. S-ar putea ca familia din recăsătorie să fie foarte fericită. Dar dacă tu descoperi că bărbatul cu care te întâlneşti nu-şi îngrijeşte copiii rezultaţi din prima căsătorie, ai descoperit o eroare fatală. Orice bărbat care nu este capabil să plătească pentru erorile trecutului sau să-şi ajute copiii din relaţia anterioară, nu o să vă trateze într-o manieră responsabilă.

5.  Dependentul. Există mulţi bărbaţi care aparent sunt buni creştini, dar sunt dependenţi de alcool sau droguri şi au învăţat să-şi ascundă problemele, dar tu nu trebuie să aştepţi până la luna de miere ca să descoperi că el este un beţiv. Niciodată să nu te căsătoreşti cu un bărbat care refuză să caute ajutor pentru dependenţa sa. Insistă ca el să caute ajutor profesionist şi depărtează-te de el. Nu intra într-o relaţie de codependenţă în care el afirmă că are nevoie de tine ca să se poată menţine serios. Tu nu poţi să-l ajuţi.

6.  Vagabondul. Am o prietenă care şi-a dat seama după nuntă că ea s-a căsătorit cu unul care nu avea planuri de a-şi găsi un loc de muncă stabil. Îşi făcuse un plan foarte ingenios: el rămânea acasă în fiecare zi şi se juca jocuri pe video, în timp ce soţia lui mergea la muncă şi plătea toate facturile. Apostolul Pavel spune că „Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce” (2 Tesaloniceni 3:10). Aceeaşi regulă se aplică şi aici: Bărbatul care nu este dispus să muncească, nu merită o soţie creştină.

7.  Narcisistul. Sincer vorbind sper ca să poţi găsi un bărbat chipeş. Dar să ai grijă: dacă prietenul tău petrece 6 ore pe zi într-o sală de sport şi publică regulat pe facebook, poze cu bicepşii lui, ai o problemă. El s-ar putea să fie „arătos” dar un bărbat care se îndrăgosteşte de imaginea lui şi de propriile lui necesităţi, niciodată nu va fi capabil să te iubească cu sacrificiu aşa cum Hristos îşi iubeşte Biserica (Efeseni 5:25). Bărbatul care întotdeauna se priveşte pe el însuşi în oglindă, niciodată nu te va privi pe tine.

novio_posesivo8.  Necumpătatul. Bărbaţii cu tendinţe abuzive nu-şi pot controla mânia când îşi pierd cumpătul. Dacă tipul cu care te întâlneşti are tendinţa de a-şi pierde firea, fie cu tine, fie cu alţii, să nu fii tentată să-i înţelegi comportamentul. El are o problemă şi dacă te căsătoreşti cu el va trebui să navighezi în fiecare zi într-un câmp plin de mine, pentru ca să eviţi o nouă explozie. Bărbaţii irascibili îşi abuzează soţiile verbal sau chiar fizic. Găseşte-ţi un bărbat care să fie un „domn”.

9.  Necoptul. Poţi să mă numeşti rămas în urmă, dar eu am suspiciuni faţă de un bărbat care încă locuieşte cu părinţii la 35 de ani. Dacă mama lui încă îi găteşte, îi face curat în cameră şi îi calcă hainele la vârsta aceasta, poţi să fii sigură că se găseşte blocat într-o urzeală emoţională a timpului. Tu îţi cauţi o problemă dacă gândeşti că poţi să fii soţia unui bărbat care nu s-a maturizat. Fă pasul înapoi şi ca şi prietenă, încurajează-l să-şi găsească un mentor care să-l ajute să se maturizeze.

10.  Posesivul. Unii băieţi creştini din ziua de azi cred că familia promovează superioritatea masculină. Ei pot să citeze Scriptura şi sună foarte spiritual, dar în spatele faţadei autorităţii maritale se află o profundă insecuritate şi o mândrie care se poate transforma în abuz spiritual. 1 Petru 3:7 porunceşte bărbaţilor să se poarte cu înţelepciune cu soţiile lor, dându-i cinste ca unui vas mai slab (deci de pe poziţii de egalitate). Dacă bărbatul cu care eşti prietenă, îţi vorbeşte de sus, face comentarii  jenante asupra femeilor şi le desconsideră darurile spirituale, fă stânga împrejur şi pleacă. El caută doar puterea. Femeile care se căsătoresc cu bărbaţi fanatici din punct de vedere religios, ajung deseori  într-un coşmar al depresiei.

„Dacă tu eşti o femeie a lui Dumnezeu, nu-ţi vinde „dreptul de întâi născut”, căsătorindu-te cu un bărbat care nu te merită. Decizia cea mai inteligentă a vieţii este să aştepţi bărbatul care este cu adevărat predat lui Hristos”, este concluzia lui Lee Grady.

N. Tr. – Pentru a fii oneşti şi imparţiali, există şi cealaltă faţă a monedei: „8 tipuri de femei cu care bărbaţii creştini nu trebuie să se căsătorească”, de acelaşi autor, pe care îl vom pune la dispoziţia dumneavoastră într-o altă postare pe acest blog.

Preluarea şi publicarea acestui articol pe alte bloguri este permisă doar în varianta rebloggear sau a unui fragment (nu mai mult de o treime) cu trimitere la blogul original.

26 de gânduri despre „10 tipuri de bărbaţi cu care femeile creştine nu trebuie să se căsătorească

 1. Pingback: 10 tipuri de bărbaţi cu care femeile creştine nu trebuie să se căsătorească | Man: Wild and brave!!

 2. Ce bine că soția mea n-a avut aceste informații și uite că am reușit să ne fericim unul pe altul deși conform articolului eu ar fi trebuit să rămân singur toată viața. Detest conceptul ăsta: „Dacă tu eşti o femeie a lui Dumnezeu, nu-ţi vinde „dreptul de întâi născut”, căsătorindu-te cu un bărbat care nu te merită.” În dragoste nu se pune problema ce merit să mi se ofere, ci cât aș putea oferi eu. Așa a lucrat Dumnezeu. Dacă ar fi pus El problema să nu se apropie de cei ce nu-L merită astăzi n-am mai citi acest articol.

 3. sunt uni crestini care par buni inainte.si dupa casatorie isi arata adevarata fat…pacat ca exista oameni din astia…Doamne ajuta-ne pe toti sa fim cu adevarat si inainte si dupa casatorie si nu numai..si in viata de zi cu zi

 4. au uitat sa mentioneze : musulman :)))))))))))))))))))))); =))))))))))))))))). articolul mi se pare ridicol. nici macar nu l-am citit , doar titlurile. Dumnezeu mai si spune ca daca intalnesti o astfel de persoana si alegi sa fii alaturi de ea, e important sa o aduci pe calea cea buna. Daca nu reusesti, dar sunteti fericiti impreuna, iar tu ca femeie esti destul de puternica sa-ti asumi raspunderea si sa nu cazi in pacat, super! Auzi la ei….sa nu te casatoresti cu etc., etc, etc. Du-te la manastire mai bine :D

  • Stimată domnişoară (doamnă). În primul rând dacă nu aţi citit articolul în întregime nu puteţi să formulaţi un comentariu pertinent, ţinând cont de toate detaliile expuse. În al doilea rând, dacă nu sunteţi căsătorită, cu cine aţi prefera să vă căsătoriţi: cu cel de la punctul 2 sau 3 ??? Sau probabil cu vreunul care se încadrează la punctul 6 sau 8 ??? În al treilea rând, trebuie să respectăm opinia unuia care vorbeşte despre acest subiect în cunoştinţă de cauză, soţ, tată şi specialist în domeniu. Tratează problema din interior şi nu de pe margine. Fii binecuvântată !!!

 5. Asa este Lucica, sa va ajute intr-adevar si sa va dea minte, caci din pacate lipseste cu desavarsire! :-d Dar sti cum se spune… de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere :-( Cat despre articol, imi place cum se i se asociaza saracului necredincios o imagine atata de negativa… foarte bun articolul! Like si share!

 6. Am citit articolul.
  Ah cât de mult adevăr e in ce a scris.Cine vrea sa ia sfat bine si cine nu nu are decât de suferit.(părerea mea).
  Eu va doresc o viața/relație/căsnicie binecuvantată la toți.

 7. Mie sincer imi place aceasta invatatura pt ca, am fost de cele mai multe ori naiva si inca sunt, dar mi-am propus sa-l las pe Dumnezeu sa aleaga pt mine, si eu sa stau in ascultare de El, si sa accept alegerea Lui pt mine! Pt ca, stiu, ca ce va alege Domnul va fi o mare binecuvantare pt mine. Eu m-am regasit in aceste sfaturi, si sincer nu vreau sa condamn pe nimeni, dar cand dam de astfel de pers si credem ca ne vom casatori si defapt nu se intampla nimic incepem sa cartim si sa ne umplem de amaracune in suflet, si dam vina pe Dumnezeu zicand: ,, ca, dc a mai ingaduit aceasta pers in viata noastra? dar defapt noi alegem gresit si de aceea suferim dincauza alegerilor nostre grestite. Domnul ne spune in cuvantul Lui (sfanta biblie) voi cereti si daca nu primiti este pt ca, nu cereti bine, si ce cereti ca sa risipiti in placerile vostra, si de ceea nu capatati. oricum fiecare dintre noi trage ce concluzie vrea, si fiecare decide cum sa-L slujeasca pe Dumnezeu. Dumnezeu sa ne ajute sa stam in ascultare de El ca sa ne fie bine noua, si chiar sa ne simtim binecuvantati stand in ascultare de El. sa aveti zile binecuvantate.

 8. Sincer in mare parte este adevarat ce scrie aici dar nu putem generaliza …
  Iar in unele lucruri se exagereaza pentru ca intr-un cuplu la baza trebuie sa existe dragostea si daca dragostea acopera totul,sufere totul etc,atunci cum am mai putea fi afectati de anumite slabiciuni din comportamentul partenerului nostru de viata?
  Sunt mai mult niste reguli dure care nu ajuta la mare lucru…

 9. sunt niste principii bune.. dar sa nu uitam ca „viata bate filmul” :)) teoria e una, iar situatiile cu care ne intalnim in practica sunt altele. Nu putem lua o lista de conditii, si cand gasim persoana la care le putem bifa pe toate, atunci ne casatorim. Cel mai important este sa cerem calauzirea si intelepciunea lui Dumnezeu atunci cand intalnim pe cineva care pare placut si potrivit. Doar El cunoaste ce este dincolo de imaginea pe care o vedem noi, si doar El poate sti ce va fi in viitor, cum vor evolua caracterele celor doi si daca se vor potrivi pe termen lung.

  conform acestui articol, ar fi trebuit sa ii intorc spatele sotului meu (pe vremea cand eram prieteni), pentru ca la inceput obisnuia sa faca tot felul de remarci misogine.. ca femeile is asa, ca vorbesc prea mult, ca la femei tre sa le spui „da draga mea” din cand in cand si sa le lasi sa vorbeasca, sau ca femeile nu sunt in stare sa faca nu stiu ce… Cand l-am confruntat cu problema aceasta l-am intrebat de ce spune lucrurile astea: sunt din convingerea lui personala, sau le spune din cauza ca asa a auzit ca spun majoritatea barbatilor? Dupa ce s-a gandit mai bine la lucrurile astea, a recunoscut ca de fapt nu sunt convingerile lui personale, si de atunci nu am mai fost jignita de el in domeniul asta. Au mai fost situatii cand alti barbati spuneau ca „femeile sunt asa si asa”, dar sotul meu le raspundea „nu stiu, sotia mea nu este asa” :). Pot sa spun ca am un sot deosebit. A fost alaturi de mine si cand s-a nascut baietelul nostru, si mai ales acum, cand vine vorba despre femei, spune tot timpul ca sunt niste fiinte deosebite si care merita un respect profund, pentru ca ele aduc copii pe lume.

  ce incerc sa spun e ca lucrurile nu sunt chiar atat de „alb/negru”. Daca nu se indeplineste conditia x, te intorci si pleci. De cele mai multe ori simtim ca ne potrivim in proportie foarte mare cu persoana la care tinem, si nu putem sa ne impotmolim intr-un ciot, sa intoarcem spatele si sa plecam. Daca Domnul ne arata ca aceea este persoana potrivita pentru noi, trebuie sa luptam pentru relatia in care suntem. Este un exercitiu bun chiar din timpul prieteniei. Pentru ca in viata lucrurile nu vor merge intotdeauna perfect. Tot timpul va fi cate o situatie mai grea care va trebui depasita cumva.

 10. Mi se pare un articol de bun simt. Asa imi aleg si prietenii, astea sper ca sunt si reguli care incerc si eu sa le respect. Nu imi iese perfectiunea, ma infurii si eu, am momente cand ma simt lenesa, dar stiu ca e problema mea si incerc sa ma echilibrez si corectez.

 11. Da, cred ca trebuie sa fim foarte atenti atunci cand alegem partenerul de viata pt ca..este pt toata viata.Dar mi se pare culmea sa iti alegi dupa niste reguli stricte pe care ti le impui tu sau pe care le citesti undeva..Realitatea nu este asa..nu poti judeca oamenii dupa aparente sau dupa cateva greseli mici..Intradevar, sunt barbati care nu se schimb niciodata DAR la fel sunt si care se schimba.E valabil si in cazul femeilor.E nevoie doar de o singura persoana si de dragoste adevarata si un om se poate schimba, isi poate schimba toate ideile si viata pe care le-a avut pana atunci..sora mea s-a casatorit de ceva timp deja cu un barbat care conform acestui articol, e un narcisist, pt ca merge la sala si se ingrijeste foarte mult.Credeti-ma, nu am vazut barbat care sa trateze asa frumos o femeie cum o trateaza el pe sora mea.Cateodata mi se pare incredibil cum o pretuieste si o respecta si e asa de atent la nevoile ei, precum e atent la ale lui.Chiar o vede foarte bine si clar, nu e orbit deloc de imaginea lui!! Si eu am intalnit barbati care la prima vedere pareau cei mai rai dar in realitate nu erau deloc asa..ai nevoie doar de cuvintele si atitudinea potrivita..Nu mai speriati bietele femei :)))

 12. Multumesc lui Dumnezeu pentru iubita mea care prin dragostea si respectul pe care mi le arata ma convinge zi de zi sa o iubesc tot mai mult si sa incerc cu tot ce sunt, sa nu las nici unul dintre motivele mai sus specificate sa stea in relatia noastra. M-am nascut cu cateva cu ele, si la inceputul relatiei cand eram mai putin credincios, si-a tocit genunchii pentru ca eu sa regasesc bucuria mantuirii. Sunt motive bune, dar lasati-l pe Dumnezeu sa aleaga iar pana atunci puneti-va pe genunchi. Ce oferiti, aia primiti!

 13. Si eu m-am saturat sa tot aud comentarii gen:daca o face pe asta si cealalta e bun,daca nu le face pe celelalte da-i papucii etc.
  Casnicia dintre doua fiinte de sex opus se bazeaza pe dragoste si in dragoste imperfectiunile sunt ca si inexistente iar sfaturile de genul asta oricum nu ajuta pe nimeni care este deja indragostit de o persoana…
  Daca imi place de o fata si vad ceva care nu e bun la ea ,nu e ca si un obiect la care poti renunta asa imediat,nu-mi place x si y,gata ,adios…sa fim seriosi!

 14. Punctul 9 ,necoptul .Asta a cum zicea soacra „asa si asa” .Barbati adevarati nu se coc niciodata si sunt mandru de asta. In privinta celorlalte puncte le spun fetelor sa se fereasca. Acelasi lucru am sa spun si baietilor. Ma refer la baieti mei. Ma mira insa revolta multora. In loc de pocainta revolta . Nu ma mir ca aveti casnicii de muzeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s