Cele mai inventive metode pentru promovarea cititului Scripturii

citind Biblia

Continuând pe aceiaşi linie cu postarea precedentă unde am prezentat părerea unor experţi privitor la cititul Bibliei într-un an, în acest articol aş vrea să scot în evidenţă acelaşi lucru şi anume importanţa cititului Bibliei, dar privind la câteva metode pe care unele persoane sau grupuri, le-au aplicat pentru a promova lectura biblică.

De ce este important cititul Bibliei? În primul rând cititul are un scop devoţional, adică este o formă de închinare, asemănător cu rugăciunea şi cântarea. Aici excelează cărţile poetice ale Bibliei în special Psalmii. Nu este vorba de a citi mecanic anumiţi psalmi, ci de a ne identifica pe noi înşine cu acele stări în care se aflau psalmiştii, cu care mergeau înaintea lui Dumnezeu.

Apoi, scopul cititului este şi cel didactic. Prin lecturarea textului biblic noi asimilăm cunoştinţe despre Dumnezeu, despre lucrarea Lui şi despre planul pe care El îl desfăşoară în Univers în general şi cu omul în particular. Nu ne putem permite să ne clădim viaţa noastră de credinţă, doar pe ceea ce auzim de la alţii. În fine, în cel de al treilea rând, scopul cititului trebuie să fie şi unul evanghelic. Aşa cum noi am auzit la început Cuvântul predicat de alţii, tot aşa şi noi la rândul nostru trebuie să spunem altora despre Hristos, dar niciodată nu vom putea face acest lucru cu succes dacă nu avem mai întâi o bază scripturală solidă. Este dea dreptul ruşinos pentru un creştin evanghelic ca să nu poată răspunde unor întrebări de bază privind existenţa lui Dumnezeu, persoana şi lucrarea lui Hristos, învăţătura despre mântuire, structura Bibliei, etc.

Având în vedere aceste aspecte, prezentate doar sumar, în aceste vremuri se fac eforturi tot mai susţinute pentru încurajarea lecturii biblice, în special printre tineri, iar unele metode, aşa cum vom vedea în continuare, sunt dintre cele mai inventive şi mai surprinzătoare.

biblia scrisa cu mana

Pentru a încuraja cititul Bibliei, pastorul Edgar Barreto Antunes, de la Prima Biserică Baptistă din Nova Iguaçu (Rio de Janeiro – Brazilia),  a copiat cu mâna întreaga Biblie, în doar zece luni. Proiectul iniţial era de  a scrie 80 de capitole pe zi, astfel lucrarea să fie terminată pe parcursul unui an. Dar lui Antunes i-a plăcut atât de mult proiectul, încât a terminat cu două luni mai devreme.

Biblia scrisă de mână de către pastor a fost prezentată la standul Misiunilor Mondiale de la Convenţia Baptistă din Brazilia, care a avut loc între 24 şi 28 ianuarie 2014 în Joao Pessoa, Paraiba. „Eu nu doresc ca să ies în evidenţă. Vreau doar să-i încurajez şi pe alţii să citească Biblia mai des”, a spus pastorul care a afirmat că a citit Vechiul şi Noul Testament de 80 de ori (sursa ).

În anul 2008, în Italia, la iniţiativa Vaticanului, a fost citită Biblia în întregime şi fără întrerupere, pe parcursul a şapte zile, evenimentul fiind transmis în direct pe canalele de televiziune Rai Uno şi Rai Educational. Lectura a fost iniţiată de papa Benedicto XVI şi continuată de peste 1500 de persoane, printre care personalităţi precum actorul Roberto Benigni, fotbalistul Ricardo Kaka, episcopul ortodox Hilarion Aleyev, reprezentantul bisericii ruse în Europa, Maria Bonafede, de la biserica valdenză, şi a fost încheiată cu capitolul 22 din Apocalipsa de cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat de la Vatican.

Această campanie maraton, s-a desfăşurat pe parcursul a 139 de ore şi a fost numită „Biblia pentru zi şi pentru noapte”. „A fost vorba de un mare eveniment religios şi mediatic” conform celor de la RAI (sursa AICI).

În anul 2009, în Peru, s-a desfăşurat un eveniment publicitar cu participarea a numeroase personalităţi publice precum actori, un medic endocrinolog, artişti plastici, miss Peru, oameni de afaceri, ziarişti, vedete de televiziune, sportivi de performanţă, etc. Campania s-a numit „Citeşte Biblia” şi care a avut ca obiectiv întoarcerea la valorile creştine şi la cititul Scripturii şi a fost sprijinită de peste zece organizaţii biblice şi ecleziastice din Peru. Această cruciadă biblică, cu scopul de a promova lectura biblică, în special printre tineri, a oferit pe lângă campania publicitară, cursuri pe internet, mesaje biblice pe mobil, planuri de lectură, reflexii biblice zilnice prin e-mail şi resurse audio, video şi imprimate (sursa AICI).

Astfel de evenimente maraton, de citire a Bibliei fără întrerupere, s-au desfăşurat mai mulţi ani la rând atât în Panama cât şi în Uruguay, cu scopul de a promova lectura biblică, dar şi cu obiectivul de a stabili un record Guines, privind durata cea mai scurtă în care este citit integral textul Scripturii.

În România, în bisericile penticostale, concursul biblic Talantul în Negoţ, care este organizat de câţiva ani începând de la nivel de biserică, apoi la nivele regional şi central (mai nou şi european), nu face altceva decât de a motiva copiii şi tineretul la a citi Biblia, iar rezultatele sunt promiţătoare ba chiar surprinzătoare în acele biserici care manifestă interes şi consecvenţă pentru această lucrare. Rezultatele pe termen lung, le vom vedea peste mai mulţi ani.

Totuşi dintre toate cele enumerate până acum, nici una nu se aseamănă cu originala metodă a pastorului Elvis Breves de la biserica penticostală „Trăind în Hristos” din São Gonçalo – Brazilia. Acesta a filmat un video în care este văzut cu un cuţit şi o furculiţă pe o pagină a Bibliei pe care o rupe în bucăţi şi apoi o mănâncă, afirmând că acest Cuvânt al lui Dumnezeu este cea mai bună mâncare a zilei. „Nu mă interesează criticile. Oamenii trebuie să înţeleagă că Biblia este o carte ca şi celelalte, dar conţinutul ei este sfânt. Am şapte versiuni ale Bibliei în i Pad-ul meu dar aceasta nu înseamnă că i Pad-ul meu este sfânt”.

Pastorul Breve lucreză cu tinerii de 21 de ani şi utilizează Internetul ca şi unealtă de lucru pentru a-i învăţa adevărul Evangheliei. „Am făcut acest video şi am creat campania “#EuComoBíblia!” (eu mănânc Biblia), cu scopul de a promova lectura Cuvântului lui Dumnezeu”, a specificat Breve. (sursa AICI). (vezi video)

2 gânduri despre „Cele mai inventive metode pentru promovarea cititului Scripturii

  1. Pingback: Cele mai inventive metode pentru promovarea cititului Scripturii | Neclintit.com

  2. Pingback: Metode inventive pentru promovarea citirii Scripturii | ARMONIA MAGAZINE - USA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s