Scrisoarea lui Albert Einstein, trimisă unei fete de la Şcoala Duminicală

Albert_Einstein_portrait

Albert Einstein, omul de ştiinţă atât de respectat, este amintit datorită teoriilor şi explicaţiilor ştiinţifice, dar mulţi s-au interesat de asemenea şi de forma în care vedea el viaţa. Omul de ştiinţă a dat câteva repere printr-o scrisoare prin care răspundea unei fete pe nume Phyllis, care i-a scris lui Einstein de la clasa ei de Şcoală Duminicală.

Scrisoarea, dintre atâtea câte a primit Einstein şi a răspuns, de-a lungul vieţii, spunea:

Stimate Domnule Einstein.

În clasa noastră de Şcoală Duminicală ne-am întrebat: oamenii de ştiinţă se roagă? Această temă am discutat-o deoarece ne-am întrebat dacă este posibil să credem în acelaşi timp atât în ştiinţă cât şi în religie. Am scris la mai mulţi oameni de ştiinţă, precum şi la alte persoane importante, intenţionând să primim un răspuns. Ne vom simţi foarte onoraţi dacă ne veţi răspunde la întrebarea noastră: „Oamenii de ştiinţă se roagă? Şi pentru ce lucruri se roagă”? Noi suntem în clasa a şasea, în clasa domnişoarei Ellis.

Cu mult respect, Phyllis.

Einstein i-a răspuns fetei printr-o scrisoare, care s-a păstrat şi a fost publicată în cartea: „Dear profesor Einstein: Albert Einstein’s letter to and from Children” (Dragă profesor Einstein: Scrisori ale lui Einstein înspre şi dinspre copilărie), de Alice Calaprice.

Trimisă după doar cinci zile, scrisoarea lui Einstein spunea:

„Dragă Phyllis

Voi încerca să-ţi răspund scrisorii tale în forma cea mai simplă posibil. Aici este răspunsul meu: Noi oamenii de ştiinţă credem că orice lucru care se întâmplă, inclusiv problemele oamenilor, se datorează legilor naturii. Deci, un om de ştiinţă nu se poate înclina să creadă căci cursul evenimentelor ar putea fi influenţat prin rugăciune, adică printr-o dorinţă manifestată de o forţă supranaturală”, a început Einstein.

„Cu toate acestea, trebuie să recunoaştem că a noastră cunoaştere actuală a acestor forţe, este imperfectă, aşa că în fond, credinţa în existenţa unui spirit final şi definitiv, este o problemă spirituală. Această credinţă continuă încă să fie generalizată, cu toate rezultatele actuale ale ştiinţei. Dar de asemenea, orice persoană care este serios implicată în căutările ştiinţei, va ajunge să se convingă cu un anumit tip de spirit se manifestă în legile Universului, un spirit ce este enorm de mult superior spiritului uman. În acest sens, căutarea ştiinţei are un sentiment religios de tip special, care sigur este destul de diferit de religiozitatea cuiva care este mai puţin expert”.

Einstein niciodată nu s-a pronunţat foarte clar asupra credinţelor personale, cu toate că se definea pe sine ca şi agnostic. A crescut într-o familie de evrei dar nu le-a urmat nici tradiţia şi nici religia.

Sursa: The Christian Post

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s