De ce tot mai puţini oameni merg azi la biserică?

Lipsa de relevanţă a mesajului creştin, problemele morale, metode vechi pentru timpuri noi, etc – sunt câteva din motivele invocate de Thom şi Joani Schultz, în urma investigaţiilor efectuate de-a lungul vieţii. Un material care merge în linie cu postările precedente din seria „Biserici vechi şi noi”.

Preluat din  NoticiaCristiana.com

IGLESIA-MEDIO-VACÍAAutorii Thom şi Joani Schultz, s-au dedicat timp de mai mulţi ani pentru a realiza studii despre cum trebuie ajutate bisericile ca acestea să devină mai puternice. Ca rezultat, în urmă cu mai mulţi ani au scris cartea „Why Nobody Learns Much of Anything in Church Anymore” (De ce nu se învaţă mult în biserică). Ei au relevat faptul că au fost foarte afectaţi în urma unui sondaj efectuat de ei în care au descoperit că:

–          Doar 12 % îşi amintesc de conţinutul predicii din ziua anterioară.

–          90 % au declarat că se gândesc la alte lucruri în timpul predicii.

–          33 % sunt de acord că predicile sunt prea lungi.

–          11 % dintre bărbaţi şi 5 % dintre femei au afirmat că predica de duminică este principala sursă din prin care învaţă despre Dumnezeu.

Noua lor carte “Why Nobody Wants to Go to Church Anymore” (De ce nimeni nu mai vrea să meargă la biserică), promite să fie la fel de controversată ca şi prima, deşi liderii creştini afirmă că Biserica nu este în întregime rezultatul efortului pur uman, de aceea rezultatele nu pot fi acceptate fără a se discuta despre ele.

Realitatea este că în multe ţări istoric creştine, în special în Europa şi Statele Unite, frecvenţa oamenilor la biserică scade în fiecare an. Tot mai multe bănci goale, se văd în fiecare duminică. Multe temple au ajuns să fie închise datorită lipsei membrilor şi acum sunt vândute pentru a fi utilizate ca şi depozite sau pentru a fi transformate în moschei pentru musulmani, în special în Europa.

În cartea publicată recent, autorii încearcă să ofere câteva răspunsuri, în special „patru posibile soluţii” la această problemă. Thom Schultz şi soţia lui spun că unele dintre cauze sunt relaţionate cu tendinţele sociale şi culturale, dar pentru el, problema se poate identifica în toată lumea, în special între tineri. Schultz spune că problema este complexă deoarece cultura actuală mai mult ca niciodată chestionează credinţa şi stilul de viaţă al creştinilor. De asemenea afirmă că oamenii nu mai doresc să fie conduşi de un sistem de comunicaţie unidirecţional, deoarece deja sunt obişnuiţi să fie parte din dezbaterile constante din reţelele sociale.

Cele patru aspecte principale ale studiului lor sunt:

  1. Oamenii se simt judecaţi în biserică. Ca soluţie, propune „ospitalitatea radicală”. Aceasta semnifică acceptarea persoanei aşa cum este, fără a fi însă de acord cu ceea ce face. „Aceasta nu este mai mult decât metodele pe care Hristos le folosea” a spus.
  2. Lipsa dialogului faţă de educaţie. Pentru Schultz, este necesară „o conversaţie fără frică”, care semnifică a lua în considerare diferitele puncte de vedere, în loc de a oferi o conversaţie în care rezultatul este decis înainte. „Oamenii doresc să participe la discuţiile referitoare la credinţă”, pentru care se sugerează bisericilor să fie mai deschise să asculte şi alte opinii.
  3. Pentru majoritatea necreştinilor, „creştinii sunt ipocriţi” şi această percepţie face să crească mediatizarea scandalurilor financiare sau sexuale ale creştinilor în anumite medii de comunicaţii. Pentru aceasta, autorul cere „adevărata umilinţă”. Susţine că bisericile nu trebuie să stea deasupra acestor probleme, fără să ofere soluţii şi să demonstreze în practică că această percepţie este doar o generalizare a anumitor cazuri concrete.
  4. Un mare număr de critici argumentează că Dumnezeu este distant sau este mort, şi pentru acest lucru lumea se află în această stare. Schultz crede că bisericile trebuie să-şi sincronizeze mesajul în persoana lui Dumnezeu. „Multe biserici au uitat să vorbească de Dumnezeu şi vorbesc numai de ceea ce a făcut El în timpurile biblice”, a spus.

Interesul exagerat în beneficiile materiale pe care le poate aduce credinţa, contribuie de asemenea ca persoanele să piardă din vedere elemente precum harul sau păcatul şi să transforme relaţia lor cu Dumnezeu ca pe un  schimb de oferte de binecuvântări.

Centrul de Investigaţii Pew despre Religie şi Viaţa Publică, a efectuat un studiu demografic global în majoritatea ţărilor din lume. Investigaţia a inclus şi o analiză a statisticilor şi a tendinţelor pentru următoarele decade. Una dintre principalele concluzii este creşterea rapidă a celor „fără religie”, în special în ţările cu tradiţie creştină. Ei sunt deja al treilea grup „religios” în lume, în urma creştinilor şi musulmanilor. Aproximativ o persoană din şase în lume (16,3%), se declară „fără religie”. Majoritatea dintre ei au spus că trecând peste credinţele lor particulare, nu se identifică cu nici o religie „oficială”.

Schultz crede că această tendinţă se poate schimba dacă bisericile vor fi mai relevante în mesaje, în special dacă se poziţionează biblic în temele actuale precum inechitatea socială, grija faţă de mediul ambient şi atâtea alte întrebări pe care lumea şi le pune în ziua de azi.

Autorul menţionează că homosexualitatea este un exemplu a unei teme care este abordată rapid de către pastori, care uită de faptul că există multe alte tipuri de imoralitate pe care nu vor să le vadă.

„Eu cred că biserica poate să crească din nou”, a spus, semnalând că este necesară schimbarea metodei şi nu a mesajului.   

Un gând despre „De ce tot mai puţini oameni merg azi la biserică?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s