Cea mai mare biserică din lume este frecventată de doar 350 de credincioşi

După 25 de ani, această megaconstrucţie a bisericii Basilique de Notre Dame de la Paix de Yamoussoukro îşi dovedeşte eşecul. Cu greu reuşeşte să atragă mai mult de 350 de credincioşi în fiecare duminică.

Preluat din NoticiaCristiana.com

Cartea Recordurilor, clasifică Basilique de Notre Dame de la Paix de Yamoussoukro  – Coasta de Fildeş, ca fiind biserica cea mai mare din lume. Capacitatea templului este de 18 000 de persoane, iar curtea interioară poate găzdui până la 300 000 de credincioşi. Până acum, acest lucru s-a întâmplat doar de două ori.

vaticano-costa-marfil

Această monumentală bazilică, a început să fie construită în anul 1985 cheltuind aproximativ 300 de milioane de dolari. A fost un proiect personal al ex-dictatorului ţării Felix Houphouet-Boigny, care a plătit construcţia din buzunarul propriu şi apoi a predat-o administraţiei Vaticanului.

Arhitectura se intenţiona iniţial să fie asemănătoare Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, dar fostul preşedinte Felix, a trebuit să schimbe proiectul original, la cererea papei Ioan Paul al 2-lea, care a cerut ca biserica din Africa să nu fie superioară cupolei Sfântului Petru. Arhitectul a coborât înălţimea cupolei, dar preşedintele a decis atunci să pună o mare cruce de cupru, care măsoară 30 de metri în înălţime, depăşind astfel cerinţele papei.

Cu toate acestea, Ioan Paul al 2-lea a acceptat invitaţia de a sfinţii biserica în 1990, moment în care Basilique de Notre Dame de la Paix de Yamoussoukro s-a umplut pentru prima dată.

Oraşul natal al lui Felix Houphouet-Boigny, Yamoussoukro, avea doar 15 000 de locuitori, când a devenit capitala administrativă a Coastei de Fildeş, din  dorinţa expresă a fostului dictator. Acesta s-a menţinut timp de 33 de ani la putere, fiind primul preşedinte al ţării după ce Coasta de Fildeş, a devenit independentă faţă de Franţa. De fiecare dată când a fost întrebat despre cheltuielile multimilionare ale construcţiei, dictatorul spunea că o finanţa deoarece avea o „înţelegere cu Dumnezeu”.

Aproape de 1 500 de angajaţi lucrează în prezent în ansamblul acestei construcţii, care se întinde pe o suprafaţă de peste 70 000 metrii pătraţi. Bogat decorată cu granit şi marmură, fiind climatizată în întregime, punctul cel mai înalt al edificiului măsoară 160 de metri. Complexul dispune de 36 vitralii enorme, aduse din  Franţa, unul dintre acestea fiind cel mai mare vitraliu din lume, iar un altul reprezintă figura lui Houphouet-Boigny, oferind imaginea unui Isus al prezentului.

Cu toate că majoritatea populaţiei din Coaste de Fildeş trăieşte în sărăcie, mulţi se mândresc cu biserica lor, care acuma este administrată de Vatican cu preţul unor cheltuieli de întreţinere care ating 1,5 milioane de dolari anual.

Impunătorul vitraliu a lui Houphouet-Boigny, a fost inaugurat cu ocazia funeraliilor dictatorului din anul 1993, ocazie cu care templul catolic s-a umplut pentru a doua oară. De atunci încoace, arareori biserica poate atrage mai mult de 350 de credincioşi la liturghia duminicală. Unul dintre motivele importante ale acestui fapt, este că oraşul Abidjan, a devenit iarăşi capitala ţării, după moartea dictatorului. Yamoussoukro a pierdut mult din importanţă şi dispune în prezent de aproximativ 105 000 locuitori. Pe de altă parte, doar 15 % din populaţia Coastei de Fildeş este catolică, religia majoritară fiind animismul, urmată de procentaje aproape egale de creştini şi musulmani.

Sunt unele persoane în lumea aceasta care doresc cu orice preţ să-şi lege numele de ceva pentru ca posteritatea să le acorde cinste şi să le aducă omagii. Acest proiect faraonic care a înghiţit sume uriaşe, într-o ţară în care cetăţenii trăiesc la limita subzistenţei, nu dovedeşte altceva decât ce poate face o minte obsedată de grandomanie şi până unde poate merge în nebunia ei o astfel de persoană. De fapt noi românii ştim foarte bine când vorbim de astfel de lucruri, deoarece şi noi am avut „faraonul” nostru, cu diferenţa că al nostru a construit faimoasa Casă a Poporului (iniţial Casa Republicii) din banii şi munca poporului. Sindromul lui Nebucadneţar încă mai trăieşte.

Biserica lui Dumnezeu nu este legată de o clădire, oricât de fastuoasă ar fi aceasta. Biserica este alcătuită din oameni născuţi din nou, răscumpăraţi prin jertfa lui Hristos şi care îşi trăiesc viaţa în sfinţenie. „Dumnezeu, care a făcut lumea şi tot ce este în ea, este Domnul cerului şi al pământului şi nu locuieşte în temple făcute de mâini. El nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi când ar avea trebuinţă de ceva, El, care dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurile”. (Faptele apostolilor 17:24-25).

Un gând despre „Cea mai mare biserică din lume este frecventată de doar 350 de credincioşi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s