„Cele nouă porunci” ale erei digitale – conform Bisericii Angliei

(Preluat din NoticiaCristiana.com)

cele-10-porunci-1_6c418f74696085Biserica Angliei a surprins multe medii de comunicații printr-o publicație recentă privind folosirea Internetului. În timp ce cele 10 porunci au fost date lui Moise pe table de piatră acum 3 500 de ani, se pare că în era digitală doar nouă porunci sunt necesare.

În unul din conturile de Twitter, Biserica Angliei a propus cele nouă porunci pe care creștinii să le aplice în această lume a rețelelor sociale.

Cele 9 porunci digitale:

  1. Nu te grăbi
  2. Totul este efemer, dar tu ești real
  3. Tu ești un ambasador
  4. Nu te ascunde
  5. Fii conștient de viața publică și de cea privată
  6. Protejează-te
  7. Nu ieși din legalitate
  8. Stabilește confidențialitate
  9. Nu uita de propria ta securitate

Conform cu diecezele de Bath și Wells, poruncile sunt toate bazate în principii de la sine înțelese, așa că semnalează: „acțiunile dumneavoastră trebuie să fie coerente cu valorile creștine. Fiecare trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce facem, vorbim sau scriem”.

Comentând asupra primei porunci, avertizează că în graba de a publica ceva, oamenii pot scrie lucruri fără să gândească. „Întreabă-te pe tine însuți: este ceva ce realmente vrei să transmiți? Ar fii bine dacă și mama mea ar citi? Ți-ar plăcea dacă și Dumnezeu ar citi aceasta? Mi-ar plăcea ca aceasta să apară pe prima pagină a unui ziar?” „Rapiditatea este unul dintre avantajele comunicației prin Internet, dar nu justifică semnificația de a face ceva fără a gândi înainte de a scrie”, a spus unul dintre reprezentanții bisericii, cotidianului Daily Mail.

A treia poruncă, este o referire la Scriptură care învață că fiecare creștin este un ambasador al lui Hristos. „Ne place sau nu, dar tot ce facem va reflecta rolul tău ca reprezentant al Bisericii din care tu ești parte”, avertizează.

Acest lucru este foarte strâns legat de cea de a patra poruncă, deoarece, conform diecezei, „anonimatul în rețelele sociale nu este bine văzut, așa că nu ar trebui să existe motive pentru ca un creștin să se ascundă”.

Biserica îi avertizează pe liderii bisericilor că aproape că nu mai există bariere între viața publică și cea privată. Așa că trebuie să fim atenți deoarece există riscul ca opiniile personale să fie văzute și interpretate ca și declarații publice.

A șaptea poruncă, ne amintește de legalitate. Dieceza evidențiază: „Dacă dumneavoastră nu aveți curajul să spuneți ceva într-o reuniune publică, sau în fața unei persoane, ar fi bine să nu-l spuneți nici pe Internet”, știind că deja există mecanisme legale de a acuza pe acei care transmit mesaje iresponsabile sau ofensive.

A noua poruncă ne reamintește faptul că trebuie să avem mare grijă cu informațiile personale pe care le transmitem, deoarece acestea ar putea pune în pericol a noastră securitate.

Un gând despre „„Cele nouă porunci” ale erei digitale – conform Bisericii Angliei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s