Scrieri inedite ale lui Isaac Newton asupra religiei și științei

Un grup de investigatori de la Universitatea din Sevilla, au publicat un studiu asupra unei opere neterminate ale lui Isaac Newton, Historia Ecclesiastica, care poate fi citită pentru prima dată, așa cum ne informează portalul Protestante Digital. Textul, scris în latină și identificat de către autorul lucrării, scoate în evidență gândirea heterodoxă a lui Newton și interpretările acestuia asupra Apocalipsei și a istoriei Bisericii Primare. Publicația face parte dintr-un proiect de investigații al Consiliului Superior de Investigații Științifice (CSIC).

Historia ecclesiastica

Istoria Bisericii
Historia Ecclesiastica este lucrarea scrisă în latină de către Isaac Newton, fiind cea mai extinsă dintre cele cunoscute până acum, cu excepția celebrelor Principii (1687). În ea se apreciază gândirea heterodoxă (care se abate de la doctrina oficială, n.tr.) a autorului și asupra interpretării Apocalipsei și a istoriei Bisericii Primare: Newton înțelegea pe cea de a doua, ca și istoria unei corupții dogmatice și politice (cifrată în riturile unei Trinități idolatre) a cărei profeție se găsea în Sfânta Scriptură.
Autorul acestei ediții a reconstruit textul bazându-se în principal pe trei manuscrise aparținând Colecției Yahuda din Biblioteca Națională a Israelului, principala colecție de manuscrise teologice newtoniene.
Totalitatea textelor, ce nu au fost publicate în timpul vieții autorului, în mare parte datorită consecințelor ce i-ar fi putut surveni în urma expunerii publice a ,,ereziei”, au fost licitate în Londra în iulie 1936 și se află în prezent distribuite în vreo treizeci de biblioteci din Marea Britanie, Statele Unite, Israel și Elveția. „Nu a fost vorba, așa cum este obișnuit, de a reconstitui un text plecând de la o serie de copii conservate, ci în acest caz avem direct textul original al autorului într-o confuză stare de ciornă și repartizat în bucăți dispersate” – a explicat Pablo Toribio, autorul cărții și investigator la Universitate din Sevilla. „Așa că în definitiv, era vorba într-o bună măsură, de a rezolva un puzzle”.

Newton: Om de știință, Inventator și …. Teolog
Această investigație ne revelează pe un Newton ce nu are nimic în comun cu imaginea de matematică pură, cu care de obicei este reprezentat. Cititorul va descoperi un Newton ce corectează odată și încă odată, în dorința lui de a găsi cuvintele exacte pentru a descrie de ce creștinismul s-a corupt în secolul IV, sau în ce fel înțelegea un vechi eretic relația dintre Hristos și Dumnezeu Tatăl. Pentru un nespecialist, așa cum afirmă autorul, aceasta i se va părea cel puțin paradoxal.
Studiul Bibliei și aplicațiile numerice au avut o mare importanță pentru Newton, ce a dezvoltat teorii pentru a calcula sfârșitul lumii. În altă scriere, afirma că sfârșitul lumii va veni în anul 2060, plecând de la calcule făcute din cartea lui Daniel (mai multe detalii aici).
Historia Ecclesiastica iese în evidență de asemenea prin capacitatea de a desface acele idei preconcepute despre ce face un geniu, despre cum se construiește știința și religia, ortodoxia și heterodoxia.

Isaac Newton

Isaac Newton (1643 – 1727) a fost fizician, filozof, teolog, inventator, alchimist și matematician englez, autor al „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica”, mai cunoscută ca și Principia, unde descrie legea gravitației universale și stabilește bazele mecanicii clasice prin intermediul legilor care îi poartă numele. Între altele descoperiri ale sale, se evidențiază lucrările asupra naturii luminii și a opticii și dezvoltarea calculului matematic. Newton împărțește cu Leibnitz, meritul fondării și dezvoltării calculului diferențial și integral, pe care l-a utilizat apoi pentru a-și formula legile fizicii. De asemenea a contribuit și în alte segmente ale matematicii, dezvoltând teorema binomului și formulele Newton – Cotes.
Dintre descoperirile științifice se evidențiază cele ale refracției luminii; argumentele sale asupra posibilității că lumina ar fi compusă din particule; studii asupra vitezei sunetului în aer și propunerea lui asupra unei teorii privind originea stelelor. A fost de asemenea pionierul mecanicii fluidelor, stabilind o lege asupra vâscozității.
Newton a fost primul ce a demonstrat că legile naturale care guvernează mișcarea Pământului și cele care guvernează mișcarea celorlalte corpuri cerești, sunt aceleași. Este foarte des calificat ca și cel mai mare om de știință din toate timpurile și lucrarea lui ca fiind încununarea revoluției științifice.
Matematicianul și fizicianul Joseph Louis Lagrange (1736 – 1813) a spus că Newton a fos geniul cel mai mare care a existat vreodată dar și cel mai norocos deoarece numai o dată se poate descoperi sistemul care guvernează lumea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s