John Piper: “Nu-ți ignora slăbiciunile în anul 2014”

„Care îți sunt obiectivele pentru 2014? Sper că sunt cele de a fii smerit și a glorifica puterea lui Hristos. Dacă este așa, atunci una dintre strategiile cheie este să-ți identifici și să-ți exploatezi slăbiciunile”.

În anul 2014, vă încurajez ca să vă identificați și să vă exploatați slăbiciunile, spre gloria lui Hristos. Mi-ar plăcea să vă dau un exemplu din propria mea viață, dar pentru început, permiteți-mi să clarific ceea ce vreau să zic. Din 2007 încoace, milioane de persoane au citit cărți și și-au făcut teste special concepute, pentru a-și găsi punctele forte. Acestea sunt utile pentru a așeza persoanele în locurile de maximă eficiență.

Cu toate acestea, vă fac o chemare ca să faceți un efort pentru a vă căuta propriile slăbiciuni, să le faceți să crească, pentru ca să descoperiți planul lui Dumnezeu pentru voi. Biblia ne spune care este acest plan în 2 Corinteni 12:8 – 10. Lui Pavel i-a fost pus un țepuș în carnea lui, care era o stare de slăbiciune. De ce oare? De trei ori am rugat pe Domnul să mi-l ia. Şi El mi-a zis: „Harul Meu îţi este de ajuns; căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârşită. Deci mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine. De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări, pentru Hristos; căci când sunt slab, atunci sunt tare.

Pavel menționează patru scopuri pentru care posedă slăbiciuni:

  • „Pentru ca să nu mă îngâmf” (vers. 7).
  • „Puterea lui Hristos se desăvârșește în slăbiciune” (vers. 9).
  • „Pentru ca puterea lui Hristos să locuiască în mine” (vers. 9).
  • „Când sunt slab, atunci sunt tare” (vers. 10).

Cu toate că această slăbiciune a țepușului care este numit un sol al Satanei, efectele nu sunt evidente ca fiind ale Satanei. Satana nu dorește ca puterea lui Hristos să se perfecționeze. Așa că, Dumnezeu răstoarnă planurile Satanei, în favoarea planurilor Sale. Cu alte cuvinte, întotdeauna se vede că slăbiciunile creștinilor au un scop dat de El, că debilitățile nu sunt la întâmplare. Am putea rezuma efectele slăbiciunilor lui Pavel cu următoarea frază: acestea asigură smerenia lui Pavel, pentru ca să se arate puterea lui Hristos. Pentru aceasta, Dumnezeu se asigură ca Pavel să aibă debilități pentru a-l menține, să nu se îngâmfe, și să-i dea o dovadă evidentă că puterea lui Hristos se odihnea peste el.

Care vă sunt obiectivele pentru 2014. Sper că sunt cele de a fii smerit și a glorifica puterea lui Hristos. Dacă este așa, atunci una dintre strategiile cheie este să-ți identifici și să-ți exploatezi slăbiciunile. Ce vrea să zică aceasta? În sens negativ, semnifică că trebuie să încetăm să ne plângem (de Dumnezeu și de oameni), de lucrurile care prin constituția lor nu sunt bune. În sens pozitiv, semnifică să căutăm maniera în care să transformăm slăbiciunile într-o experiență care să-l înalțe pe Hristos.

Vreau să zic că noi am făcut totul pentru ca să depășim debilitățile, dar nu putem. Dumnezeu a ordonat ca prin intermediul geneticii sau a experienței vieții, să fim limitați, fragili și debili. Pavel i-a cerut lui Dumnezeu ca să-i ia această slăbiciune, dar El a zis că nu. Ceea ce semnifică că mai devreme sau mai târziu, trebuie să încetăm să ne mai rugăm pentru slăbiciunile noastre și să le acceptăm ca fiind ca și un plan al lui Dumnezeu pentru smerirea noastră și pentru gloria lui Hristos.

Voi folosi un exemplu simplu din viața mea. Multe persoane citesc de cinci sau chiar zece ori mai repede decât mine. Am încercat ani de-a rândul ca să depășesc această debilitate, luând ore, cărți și folosind tehnici speciale. După două decade de lamentări pentru această slăbiciune ( de la 17 ani până la 37), am văzut că nu s-a schimbat nimic. Acesta este un motiv pentru care am lăsat studiul la universitate și viața academică. Am știut că niciodată nu voi putea fii ceea ce trebuie să fie un academician: o persoană foarte abilă la lectura rapidă.

Ce a semnificat pentru mine să identific și să exploatez această debilitate? A semnificat în primul rând ca să accept acesta ca și proiectul lui Dumnezeu pentru viața mea. Niciodată nu voi fi rapid la citire. Semnifica să termin odată de a mă plânge pentru acest lucru. Vroia să-mi spună că mi-a luat dragostea pentru lectură și să fac ceea ce puteam pentru gloria lui Hristos. Dacă pot citi numai încet, voi face tot ce este posibil ca să citesc în profunzime. O să exploatez această lentitudine. O să-i cer lui Isus ca să-mi arate mai mult citind puțin, decât ce văd mulți, citind mult. O să-i cer lui Isus ca să-și amplifice puterea în lentitudinea mea și să o facă mai rodnică decât viteza. Dându-mi seama de faptul că nu voi putea citi multe cărți, voi revărsa limitările mele în lectura unei cărți mai bune ca oricare: Biblia. Dacă trebuie să citesc mai puține cărți, atunci voi citi cu mai multă grijă Cartea cea mai mare.

Acuma, după toți acești ani, spun și eu ca și Pavel: Deci mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine. Hristos a fost credincios pentru a-și îndeplini scopul. El s-a mărit în această slăbiciune.

Dacă m-aș fi răzvrătit împotriva lui Dumnezeu toți acești ani, nu aș fi putut ajunge să fiu un erudit cuprinzător bine pregătit, nu aș fi exploatat această slăbiciune. S-ar fi pierdut.

Așa că anul acesta, să nu vă centrați prea mult în căutarea punctelor voastre forte. Fiți atenți ca să vă identificați și să exploatați ale voastre slăbiciuni, pe care Dumnezeu nu vi le-a dat în van. Identificați-le. Acceptați-le. Exploatați-le. Fă să crească puterea lui Hristos cu ele. Nu-ți ignora slăbiciunile.

Sursa: NoticiaCristiana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s