Nu știți că o căpetenie, un om mare, a căzut azi în Israel? – Moise Lucaci

Nu exagerez deloc. A fost un om mare, a fost o căpetenie. Nu în sensul pe care îl înțeleg cei mai mulți atunci când folosim acești termeni. Aceste adjective și le-a câștigat de-a lungul unei vieți de slujire, am spune noi, curmate prematur la doar 54 de ani. A ajuns să fie cunoscut în întreaga lume, peste tot acolo unde exista o comunitate penticostală de români, datorită pasiunii pe care a pus-o în lucrarea Domnului. După o predică de o oră, era practic ud leoarcă de transpirație. L-am cunoscut cu toții fie la amvonul vreunei biserici, fie recitând o poezie, sau bătând drumurile țării de la o evanghelizare la alta, așteptându-l la aeroport sau la vreo ieșire de autostradă.

Cred că nu este biserică din orașele mari ale țării unde el să nu fi predicat. Dar nu numai acolo. Nu a ocolit nici bisericile mici, de la țară, pentru că niciodată nu spunea NU. Știu ce vorbesc când spun asta. Eram, cred că prin anul 1996, `97. Ne-am întâlnit într-o biserică mică, undeva în județul Maramureș. Eu locuiam atunci într-o localitate învecinată și ne pregăteam pentru o săptămână de evanghelizare. Am profitat de ocazie și l-am invitat și pe fratele Moisică. Și-a deschis agenda și îi era plină, dar avea o singură zi liberă tocmai în săptămâna aceea în care aveam noi nevoie. Ne-a promis că vine și a venit, într-o biserică de aproximativ 50 de membri.

Într-o altă împrejurare, tot cam în acea perioadă, ne-am întâlnit din nou într-o altă localitate. A venit la un botez în apă, să boteze știți pe câți? O singură persoană. Era o fată care l-a auzit predicând undeva și s-a dus la el și l-a invitat să vină la ea acasă să o boteze. În acea localitate nu erau decât un mic grup de frați care se adunau în casa unuia dintre ei, iar zona respectivă era înțesată de martori ai lui Jehova. Fratele Moisică a slujit dimineața la Baia Mare, iar după masă a venit acolo, pentru o singură persoană care dorea să se boteze și pentru o mână de oameni care erau dornici să asculte Evanghelia.

Fratele Moisică și-a început slujirea de tânăr, încă din anii studenției, la Timișoara. La început recitând poezii și mai apoi prin predicare. Ceea ce vă scriu este mai mult din memorie, pentru că nu am acces la date mai concrete. Știu că a ajuns să se stabilească în Orăștie unde a ajuns pastorul bisericii. Împreună cu comunitatea de acolo au construit o locație nouă în anii `90, și au numit-o Biserica Penticostală Betleem. Apoi a fost cooptat în conducerea Comunității Arad și mai apoi în Conducerea Cultului, unde în mandatul 2006 – 2010 a ocupat funcția de vicepreședinte.

CIMG2732

Fratele Moise Lucaci în Biserica Eben Ezer Castellon în Martie 2009

S-a luptat cu cancerul de mai mulți ani. Într-o perioadă se părea că s-a refăcut dar această boală nemiloasă a revenit. Datorită tratamentelor foarte agresive de chimioterapie, inclusiv imaginea feței i s-a schimbat, încât era aproape de nerecunoscut. Dar și așa, a continuat să meargă în lucrarea Domnului până când efectiv fizicul nu l-a mai ajutat.

Ieri după masă (11.12.2013), fratele Moisică Lucaci, un frate iubit de toți, atât de eficient și de valoros în lucrarea Domnului, a plecat dintre noi pentru totdeauna. S-a dus la Cel pe care el l-a slujit o viață întreagă, un rob bun și credincios care și-a sfârșit alergarea, după ce s-a luptat lupta cea bună și a păzit credința. Acolo a primit cununa neprihănirii de la însuși Domnul care știe să își răsplătească slujitorii.

O viață de abnegație, de slujire în ogorul Evangheliei prin care și-a câștigat respectul, o bună reputație și un nume bun. Va rămâne o personalitate de referință, un exemplu pentru toți slujitorii din Biserica lui Dumnezeu. Prin plecare lui, cerul este acum mai bogat iar noi mai săraci. Cine va fi dispus oare să suplineacă locul rămas gol în lucrarea Evangheliei? Lansez această provocare tuturor, tineri sau vârstnici, mici sau mari, predicatori sau cântăreți, pastori sau enoriași.

Vă las în compania unei predici rostită de fratele Moisică în Biserica Poarta Cerului Timișoara, intitulată: Din ce fântână bei apă?

 

4 gânduri despre „Nu știți că o căpetenie, un om mare, a căzut azi în Israel? – Moise Lucaci

  1. l-am cunoscut si eu pe fratele Moisica Lucaci la o conferinta in Austria…am ramas profund cercetata la predicile lui…nu demult amintindu-mi de cum a lucrat Domnul atunci la acea conferinta prin el l-am cautat pe youtube ca mi-era dor sa-l m-ai ascult…si am ramas uimita de schimbarea uluitoare a infatisarii dumnealui..nu-mi venise sa cred ca e unul si acelasi frate, desi vocea si modul de a vesti Cuvantul cu tarie au ramas aceleasi…e o mare pierdere printre envanghelistii din „linia intai de pe campul de lupta”…dar ma bucur ca suferinta lui a luat sfarsit si a plecat in tara mult dorita langa Domnul Isus…acolo unde vesnic va fi sarbatoare, unde nu va m-ai fi nici umbra de suferita, nici dureri…..Domnul sa mangaie inimile familiei lui.Amin!!!

  2. Domnul sa mangaie Betleemul,care are Imparatul Imparatilor Viu,si chiar daca acum trece prin aceasta despartire vremelnica de scumpul si preaiubitul frate Pastor LUCACI MOISE pe care l-am cunoscut inca de pe vremea cand ne-am despartit de un loc unde DOMNUL l-a folosit in tanara Biserica Penticostala din LIEBLING.Domnul sa mangaie familia indoliata si BETLEHEM-ul sa fie binecuvantat de ceea ce Emanuel MESIA stie sa lase ca MANGAIERE. Domnul sa-L ODIHNEASCA IN PACE SI SA AIBA PARTE DE UN SERVICI DE INMORMANTARE BINECUVANTAT!SINCERE CONDOLEANTE CELOR GREU INCERCATI ACUM!…

  3. Pingback: Privind urma pașilor în vale …. ale unui blogger începător | Beni Drădici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s