Mersul la biserică (2) – favorizează scăderea tensiunii arteriale

Persoanele care merg mai des la biserică au tensiunea arterială mai scăzută decât acei care merg mai rar, sau deloc, conform unui nou studiu făcut în Norvegia.

Persoanele care au informat că merg la biserică de cel puţin trei ori pe lună, aveau tensiunea arterială, în medie, între unul şi două puncte mai scăzută, decât a celor ce nu mergeau la biserică. Acei ce au declarat că merg între odată şi trei ori pe lună, arătau o tensiune mai mică cu un punct şi cei ce mergeau odată pe lună sau mai puţin se beneficiau de o scădere de 0,5 puncte.

Cu toate că acest fel de investigaţii s-au făcut înainte în Statele Unite, referitoare la relaţia dintre practica religioasă şi tensiunea arterială, acest tip de studii încă nu se făcuseră în Norvegia. Rezultatele l-au surprins pe coautorul acestui studiu, Dr. Jostein Holmen, profesor de medicină la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie, deoarece se ştie că norvegienii nu prea merg la biserică, în timp ce în Statele Unite este ceva comun. „Eu mă aşteptam să nu găsim nici o asociere între mersul la biserică şi presiunea arterială, pe acest studiu asupra populaţiei”, a spus Holmen. Cu toate acestea, rezultatele au fost similare cu cele realizate în Statele Unite.

„Două treimi dintre astfel de studii au arătat că există o relaţie inversă între mersul la biserică şi presiunea arterială”, a spus doctorul Harold Koenig, director al Centrului pentru Spiritualitate, Teologie şi Sănătate de la Universitatea Duke, şi autor al acestui studiu.

Studiul a fost publicat în 21 Noiembrie 2011, în Revista Internaţională de Psihiatrie şi Medicină.

Biserica şi bolile de inimă

Investigatorii au utilizat date ale Studiului Nord-Trondelag Health, prescurtat HUNT, care a colectat date despre sănătatea a     120 000 de norvegieni, începând din 1984. Datele care prezintă noile descoperiri, provin din faza a treia a studiului ce s-a realizat între anii 2006 şi 2008.

Rezidenţilor cu vârste trecute de 20 de ani din Nord-Trondelag, un condat rural din centrul Norvegiei, li s-au trimis chestionare care cuprindeau întrebări despre asistenţa lor la serviciile (slujbele) unei biserici. Chestionarele erau depuse la un centru de colectare, unde subiecţilor li se măsura tensiunea arterială. Aproximativ 41 000 de persoane au completat formulare ale acestui studiu.

La analizarea datelor, investigatorii au luat în considerare şi alte variabile ce pot afecta presiunea sanguină, precum vârsta, nivelul de educaţie, bolile cardiovasculare şi depresia. Ei au găsit că persoanele care au mers mai des la biserică au prezentat o mai mică tensiune arterială decât acei care nu făceau acest lucru. Koenig, care a investigat beneficiile religiei, timp de mai mulţi ani, a spus că el nu a fost surprins de rezultate.

„Punctul principal este că există o relaţie între religie şi un indicator al sănătăţii, presiunea arterială” a spus. „În nordul Europei, care este în mare măsură seculară, există aceeaşi relaţie ca şi în Statele Unite, unde populaţia este foarte religioasă. Inclusiv în societăţile seculare se observă aceste relaţii”.

Motivul pentru care se reduce presiunea arterială ar putea fi că „persoanele care asistă la servicii religioase, sunt expuse la a asculta predici care îi orientează spre decizii sănătoase şi cum să facă faţă stresului”, a spus Koenig. „Serviciile Bisericii, de asemenea implică rugăciunea şi cântarea comună, precum şi realizarea de activităţi sacre, care probabil au consecinţe fiziologice şi ajută la reducerea stresului. Reducând stresul poate coborî nivelul presiunii arteriale. De asemenea interacţiunile sociale care au loc la întâlnirile de biserică pot contribui la sănătate în general, cu toate că acestea reprezintă doar o mică cantitate din beneficiile mersului la biserică”, a spus Koenig.

Sursa: LiveScience

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s