Mersul la biserică (1) – afectează pozitiv nivelul emoţional

Mersul regulat la biserică, creşte buna dispoziţie şi îndepărtează melancolia de duminică

O nouă analiză a Institutului Gallup, concluzionează că americanii care asistă la serviciile unei biserici sau sinagogi, într-o formă regulată, au tendinţa de a fii mai veseli, mai bine dispuşi, decât cei care nu fac aceasta. Efectul este mai pronunţat duminicile când credincioşii primesc un impuls pozitiv şi sunt învioraţi, în timp ce acei ce merg mai rar la biserică, observă o diminuare a bunei dispoziţii.

Religia, se ştie că are un efect pozitiv asupra stării de mulţumire şi de asemenea, protejează împotriva depresiei şi îmbunătăţeşte asistenţa socială. Noua analiză, bazată pe 300 000 de interviuri luate în 2011, a realizat că cei ce merg mai des la biserică au manifestat mai multe emoţii pozitive şi mai puţine emoţii negative într-o zi, în comparaţie cu cei ce merg mai rar la biserică.

Persoanele ce merg la biserică sau sinagogă cel puţin o dată pe săptămână, prezintă o medie de 3,36 emoţii pozitive pe zi în comparaţie cu 3,08 la persoanele ce nu merg deloc sau foarte rar, prezintă studiul Gallup. Emoţiile negative au o medie de 0,85 pe zi, la cei ce asistă la serviciile religioase în comparaţie cu 1,04 pe zi, pentru cei care nu asistă.

Duminicile, emoţiile pozitive ale credincioşilor pot urca până la un maxim de 3,49 de unităţi. Aceasta este important deoarece persoanele ce asistă la serviciile religioase cu o mai mică frecvenţă, observă o scădere a nivelului de bună dispoziţie sâmbăta, iar duminica devine tristă şi plictisitoare, au arătat rezultatele. Persoanelor care nu merg deloc la biserică, nivelul emoţional duminica nu urcă mai sus de 3,14 unităţi. Duminica este singura zi din săptămână când se observă această divergenţă semnificativă în nivelul emoţional al credincioşilor în comparaţie cu cel al necredincioşilor, a informat Gallup. Se poate că unii americani seculari să fie frustraţi de reîntoarcerea la lucru de luni sau să-şi limiteze activităţile sociale şi recreative, pentru a se pregăti pentru ziua următoare.

Studii anterioare au prezentat diferite motive care relaţionează religiozitatea cu fericirea, coroborat cu un studiu recent care sugerează că aceste beneficii se pot menţine numai în acele locuri unde toată lumea este religioasă. De asemenea acest studiu sugerează că această creştere a bunăstării emoţionale ar putea veni din faptul că aceste persoane se simt satisfăcute pentru că fac ceea ce este corect, într-o cultură care dă o anumită importanţă religiei.

Latura socială a religiei ar putea de asemenea juca un anumit rol. De exemplu un studiu efectuat în decembrie 2010 şi publicat în revista American Sociological Review, a constatat că şi relaţiile sociale (părtăşia n.t.) care sunt impulsate de participarea la serviciile religioase îi fac pe oameni să fie mai mulţumiţi de viaţa lor.

Sursa: LiveScience

N.A. Trebuie să avem în vedere că rezultatele şi concluziile acestui studiu sunt făcute dintr-o perspectivă seculară şi nu religioasă şi au în vedere efectele sociale, ignorând pe cele spirituale. Cu toate acestea, concluziile ar trebui să ne dea de gândit. Uneori se pare că trebuie să ne spună cei din lume că ar mai trebui din când în când să mai mergem la biserică.

Studii (seculare) pe această temă (a mersului la biserică) şi efectele pozitive ce decurg de aici, s-au mai făcut şi în alte domenii şi doresc să le pun la dispoziţia dumneavoastră în zilele următoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s