CE AR TREBUI SĂ ŞTIM DESPRE GRUPUL BEATLES

     Grupul Beatles este fără îndoială unul dintre formațiile de muzică care s-au bucurat de un succes fantastic atât în perioada lor de activitate cât și după aceea. Conform datelor oferite de către RIIA (Asociația de Industrie Discografică din Statele Unite), Beatles a vândut mai multe discuri în Statele Unite, decât oricare alt artist. Revista Rolling Stone îi clasifică în 2004 ca ocupând prima poziție pe lista celor mai mari artiști din toate timpurile, iar în 2008, revista Billboard îi clasifică pe același loc 1 în topul primilor 100 de artiști de cel mai mare succes. Au creat noi genuri și stiluri de muzică au creat noi tendințe în domeniul modei și al comportamentului etic, acestea din urmă lăsând o amprentă negativă asupra tinerei generații din anii ´60 și ale căror rezultate pe termen lung se văd în timpurile noastre.

     Ei au fost cei care prin muzică au deschis apetitul tinerilor spre consumul de droguri şi spre un mod de viaţă libertin. Stilul de muzică rock psihodelic care incită la consumul de substanţe psihoactive precum marijuana şi LSD, a apărut în acea perioadă şi Beatles l-a promovat prin albumele Revolver şi The Beatles. Membrii grupului au fost implicaţi personal în consumul de canabis şi LSD, în special Lennon. Tot din decada ´60 provin şi celebrele fraze ,,dacă-ţi place fă-o” şi “tineri, face-ţi dragoste nu război”, ultima fiind preluată şi difuzată de John Lennon în piesa Mind Games.

     O altă influenţă cu consecinţe importante a fost deschiderea acestora spre religiile orientale. În anul 1968 au cunoscut pe renumitul guru Maharishi Mahesh Yogi, care i-a iniţiat în meditaţia transcedentală. Împreună cu acesta au călătorit câteva luni în India cu scopul de a se aprofunda în aceste experienţe mistice.

     O altă sursă de controverse a apărut în anul 1965 în urma unui interviu acordat revistei „EVENING STANDARD” din Londra şi reluat în SUA. John Lennon spunea  „Creștinismul va cădea. Va scădea și va dispărea. Suntem mai populari decât Iisus – nu știu care va dispărea primul:rock and roll-ul sau creștinismul?”.

    Afirmaţia a stârnit un scandal de proporţii mai ales în zonele fundamentalist creştine din sudul şi vestul Americii. Unele staţii de radio au încetat chiar să mai transmită melodiile lor, iar DJ-ii dădeau petreceri la care discurile Beatles erau zdrobite şi aruncate în foc. În Africa de Sud, guvernul a interzis înregistrarea şi difuzarea discurilor lor, interdicţie ce a ţinut până în anul 1971. În anul 1966 are loc ultimul concert în Statele Unite şi de aici înainte se axează mai mult pe lucrul în studiou.

     Brian Epstein, este cel care i-a lansat pe cei patru Beatles şi a devenit managerul grupului. Buna lui organizare în materie de management au dat roade pe care nici ei nu le-au sperat. În ciuda succeselor extraordinare pe care le-au înregistrat, Brian Epstein suferea de crize acute de depresie care în aceşti ani îi vor aduce nefericire şi disperare. Începe de la o vreme să ia somnifere şi antidepresive şi moare în cele din urmă din cauza unei supradoze, în locuinţa sa de burlac din Londra, în august 1967. Nu împlinise încă 33 de ani.

    Fără Brian Epstein şi datorită deselor neînţelegeri dintre Lennon şi  McCartney, grupul Beatles se destramă în anul 1970 şi fiecare dintre membrii grupului încep cariere solo.

     Zece ani mai târziu, mai exact luni 8 decembrie 1980, John Lennon se se întorcea la apartamentul său din Manhattan – New York, după o şedinţă de înregistrări într-un studio din oraş. Când a ieşit din limuzină, un tânăr care îl aştepta afară a strigat „Hei John!” Bărbatul a alergat spre el şi a tras cinci gloanţe în Lennon de la foarte mică distanţă. Asasinul, Mark David, agent de pază rămas şomer, s-a predat poliţiei. Motivul, a spus el, fusese dorinţa de a deveni la fel de celebru ca Lennon.

     Nu vreau să fac alte comentarii dar vreau să las câteva referinţe biblice şi apoi fiecare să mediteze la acestea, în lumina celor expuse mai sus.

1 Corinteni 15:33  Nu vă înşelaţi: „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune”.

Galateni 6:7-8  Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera. Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viaţa veşnică.

1 Corinteni 11:1 Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos.

     Material  preluat din „CÂND, UNDE & CUM S-A ÎNTÂMPLAT” Editura Reader`s Digest SRL Bucureşti – 2005; pag. 394 – 397 ; http://es.wikipedia.org/wiki/The_Beatles    http://es.wikipedia.org/wiki/John_Lennon

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s